Espectacle inaugural de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017
Espectacle inaugural de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017
image_pdfimage_print

Aquest dissabte 28 de gener Reus s’estrena com a Capital de la Cultura Catalana. L’acte inaugural tindrà lloc a les 18 h, al Teatre Fortuny de la ciutat i comptarà amb l’assistència de Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i de Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona.

Un cop finalitzi l’acte oficial al Teatre Fortuny, dirigit pel dramaturg Francesc Cerro-Ferran, es realitzarà un desplaçament en comitiva acompanyat amb els Gegants de Reus, representants d’entitats i representants institucionals per la plaça de Prim i el carrer de Monterols fins a la plaça del Mercadal. Al mateix temps, els Campaners de Reus faran sonar les campanes de la Prioral de Reus.

El muntatge al Mercadal s’iniciarà a les 19:00 h i és dirigit per l’artista i gestor cultural Leandro Mendoza, de la companyia Cíclicus, que proposa un esdeveniment escènic de continguts circenses, que evocarà la capitalitat de Reus en l’àmbit del circ i les arts gestuals. Tal i com va explicar Mendoza en la presentació de l’espectacle, hi haurà referències importants a la cultura popular local per reivindicar la riquesa del patrimoni festiu i tradicional de la ciutat i de les entitats que el protagonitzen. En aquest sentit, a l’espectacle hi tindran part activa grups festius com els Nanos de Reus, els Xiquets de Reus, el Ball de Diables, l’Orfeó Reusenc, els Bastoners de la Germandat de Santa Llúcia, el Basilisc, l’Àliga de Reus i el Lleó de Reus. L’espectacle girarà entorn els 5 eixos de la capitalitat cultural Catalana en diferents números de circ que es realitzaran en originals aparells de circ a l‘escenari.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Més de 200 activitats

Amb més de 80 projectes confirmats i una previsió d’arribar a més de 200, que es desenvoluparan durant tot aquest any, Reus ostenta a partir d’aquest gener la Capital de la Cultura Catalana 2017. Entre els criteris que s’han tingut en compte a l’hora de seleccionar els projectes confirmats hi ha hagut la seva qualitat, el fet que siguin innovadors i signifiquin una novetat per a la ciutat i que tinguin en compte la inclusió i superació de les barreres econòmiques i socials, que impliquin diferents col·lectius o també a les persones amb discapacitats. Tot això juntament amb una important valoració de la creativitat, la presència de talent emergent, l’experimentació cultural, la sostenibilitat i la projecció de futur que puguin tenir les propostes.

Entre els principals objectius de la Regidoria de Cultura hi ha el de poder fer arribar la cultura al conjunt de la ciutat, de manera que es treballa per fer-ne partícips els diferents col·lectius ciutadans, entitats veïnals i grups de participació ciutadana de manera que la ciutat s’ompli de cultura.

L’alcalde, Carles Pellicer, ha explicat que per a Reus el fet de ser Capital de la Cultura Catalana representa una oportunitat: “És, de fet, una de les prioritats del nostre mandat, i la cultura i la projecció de ciutat transmeten els valors que hem heretat dels nostres avantpassats i que volem projectar cap al futur”.

El pressupost global d’aquest esdeveniment és de 540.000 euros i es preveu que aquesta quantitat es pugui incrementar en els pròxims mesos. Una part important d’aquesta previsió és fruit del compromís de diferents patrocinadors i col·laboradors privats.

El president de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha destacat la gran projecció tant nacional com internacional que aporta esdevenir la ciutat que ostenta la capitalitat durant tot l’any i ha explicat que des de diferents ciutats d’arreu del món es reben consultes i peticions d’informació sobre la programació prevista el 2017 a Reus. Per la seva part, el representant de la Diputació de Tarragona Joan Olivella ha destacat la col·laboració d’aquesta institució amb l’activitat cultural de les administracions locals i en especial de la ciutat de Reus, a la qual ha desitjat un gran èxit amb aquest esdeveniment.