Manuel Forcano, director de l'IRL; Paula Jarrin, comissària; Clara Solà-Morales entre altres personalitats,...
Manuel Forcano, director de l'IRL; Paula Jarrin, comissària; Clara Solà-Morales entre altres personalitats,...
image_pdfimage_print

La participació de Catalunya i les Illes Balears com a convidat d’honor a la propera Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya que tindrà lloc del 3 al 6 d’abril de 2017, comença a prendre forma. Aquest matí s’han presentat els eixos bàsics d’aquesta presència a la que en paraules del director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, “és la cita més important del món en el sector de la literatura infantil i juvenil”. Forcano ha explicat que en l’inici del projecte es va crear una comissió per escollir el logo i el lema del projecte, que és “Sharing a future: Books in Catalan”. “La literatura infantil és el futur de la literatura: si no hi ha nous lectors no hi haurà literatura” ha explicat Forcano, que ha afirmat que a Bolonya “fem un al·legat a favor del futur de la literatura” portant-hi la realitat plural dels llibres en català.

La cap de l’Àrea de Literatura i Pensament de l’IRL, Izaskun Arretxe, ha destacat el pes editorial de la literatura infantil i juvenil, “el tercer en el total de la facturació editorial a Catalunya”. I ha avançat que a Bolonya “farem un gran desembarcament” amb activitats a la Fira adreçades a professionals i també a la ciutat. “Voldríem inundar Bolonya de llibres d’infantil i juvenil del país”, ha apuntat. Arretxe ha definit a grans trets el programa catalano-balear a Bolonya. Dins la Fira, una gran exposició, un estand de treball col·lectiu i activitats i presentacions amb autors, il·lustradors i altres professionals dels sector. A la ciutat, i pensant en el públic general, una exposició a l’Archiginnasio, activitats a la gran biblioteca Sala Borsa, un cicle de teatre infantil i juvenil al Teatro Testoni, un cicle de cinema a la Cineteca i dues activitats a la universitat de Bolonya: un seminari de traducció i un simposi amb experts en literatura infantil i juvenil.

Per al director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Josep Ramon Cerdà, “a Bolonya hi va la cultura catalana en la seva totalitat i això, per a nosaltres, suposa un fet històric que esperem que duri molts anys”.

Publicitat

La comissària Paula Jarrin, designada per un concurs públic convocat des de l’Institut Ramon Llull, ha presentat la seva proposta per a les dues exposicions que cada any fa el convidat d’honor a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya. La primera d’elles és la que ocupa l’espai central del recinte firal. Per a ella, Jarrin proposa els treballs de 42 il·lustradors, majoritàriament menors de 40 anys. La tria inclou creadors de Catalunya, les Illes Balears i València, tots ells amb, com a mínim, una obra publicada.

L’exposició s’ha concebut com una gran llibreria, tal i com era la idea inicial de Jarrin, amb una gran posada en escena de la mà de l’arquitecta Clara Solà- Morales, de reconegut prestigi internacional. El muntatge busca la construcció d’un espai de repòs al bell mig de la fira. Seguint la proposta de la comissària, es defineixen 42 hamaques, cadascuna d’elles dedicada a un il·lustrador, que es distribueixen en quatre àmbits: petits lectors, primers lectors, narrativa i àlbum il·lustrat. Aquestes teles allargades, conviden el visitant a seure-hi i aprofundir en la lectura dels llibres que el projecte curatorial proposa. A la part exterior de l’hamaca s’hi imprimirà la informació principal que l’exposició vol transmetre; a l’interior, la informació per a aquells que vulguin o puguin dedicar-hi més temps.

Per elaborar la llista, Paula Jarrin ha partit, segons explica ella mateixa, de dos eixos: el lema amb què es presenta enguany el convidat d’honor, Sharing a future, i una frase de Teresa Duran “La bona literatura fa olor de veritat”. Tot plegat amb un objectiu doble “donar a conèixer el talent del nostre país, de la literatura infantil i juvenil en llengua catalana i també ensenyar com hem arribat fins aquí”.

Si a la fira s’hi podrà veure la més rabent actualitat en il·lustració a casa nostra, a l’exposició que es podrà veure a l’Archiginnasio s’hi mostrarà com hem arribat fins aquí. Al claustre d’aquest històric edifici s’hi podran veure treballs dels clàssics, els il·lustradors i il·lustradores que han obert camí, també de la mà de la Clara Solà-Morales. Seguint el ritme de les pròpies arcades del claustre, el visitant trobarà unes teles suspeses amb les il·lustracions. A terra, marcant la cadència dels continguts, s’hi podran trobar les dades més rellevants sobre els il·lustradors exposats en les banderoles.

Per a Jarrin, Bolonya suposa una “oportunitat d’or, tots els ulls del món infantil i juvenil ens estaran mirant”. “Ens ho juguem tot a una carta, i per això volem portar aquesta olor a veritat, serà el nostre perfum. La nostra literatura infantil i juvenil és molt potent: el talent, les idees, la narració dins la il·lustració. Volem moure i commoure, emocionar, fer de l’exposició una experiència i que a més, quan passin els anys, es recordi l’aposta que avui comencem”.

“Una generació que no llegeix és una generació perduda”, afirma Jarrin. Per això “tenim la responsabilitat, tots plegats, de fer créixer en quantitat i en qualitat els lectors. Cal que acompanyem als petits i joves lectors, perquè ells seran els adults lectors de demà, els creatius, els generadors d’idees. El futur, en una paraula. Els nens i nenes tenen característiques que són universals, amb les mateixes pors, alegries, les ganes de descobrir el món, l’amistat… hem d’estimular el seu criteri. Per això parlem de futur, però no oblidem el camí construït per aquells que han caminat abans que nosaltres. La nostra proposta és global: volem donar a conèixer al món els nostres il·lustradors i autors, la seva feina actual, amb l’exposició al recinte firal. Però també la volem complementar amb la feina feta, homenatjant als que ens han ensenyat el camí amb l’exposició a l’Archiginnasio”.