Parar una trampa a l’Estat i que ningú ho sàpiga?

image_pdfimage_print

El Sr. Josep Ramoneda ens explica a la seva columna de l’Ara, que el president Puigdemont (sense citar-lo) i el seu govern sabien que en “cap moment es va disposar de la capacitat coercitiva necessària per fer efectiu el control institucional del territori i cap dels que van alimentar la ficció pot al·legar desconeixement” (després del testimoniatge del major Trapero). A primera vista aquesta afirmació pot semblar lògica. Mirem-ho de més a prop:

− Amb tots aquests dies de judici s’ha demostrat que, efectivament, cap mesura legal efectiva no va ser presa per declarar la República de manera real, legal, i concretament:
− La proclamació no va ser votada a l’hemicicle, va ser signada en una altra sala amb un document sense valor jurídic. Ho sabia el president, els signants i també tots nosaltres (ho vàrem veure a la TV). També ho hagueren pogut saber aquells que acusen el Govern de “rebel·lió i sedició”, però no ho van veure.
− A mesura que van declarant els testimonis es va comprovant que aquestes acusacions no tenen cap mena de fonament (és el que provoca el nerviosisme de la fiscalia).
− Arribem doncs a la conclusió que tots els membres del Govern tenien clar que en cap moment no pensaven saltar-se la legalitat del règim del 78 … sinó que ho volien fer veure.

Fins aquí el Sr. Ramoneda té raó.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

El judici però, ens mostra que l’Estat ha caigut a la trampa democràtica que els presos polítics li varen parar:

− Si tots sabien que no controlarien les fronteres i els aeroports, sabien que la independència no seria efectiva.
− Es pot arribar a la conclusió que el nostre Govern ens va enganyar, que va enganyar el poble de Catalunya fent-li creure que proclamaria la República de manera efectiva sense tenir ni la possibilitat ni doncs la intenció de fer-ho. (Per això prengué les precaucions necessàries perquè les proclames no tinguessin valor legal).

Què calia fer doncs?

− Tenint en compte aquesta situació d’impossibilitat pràctica de tirar endavant (que el major Trapero va deixar palesa davant del jutge), renunciar a l’objectiu i doncs als mandats de les urnes tornant a l’autonomisme castrat que se’ns proposa?
− O fer creure al gobierno de España i als seus votants, així com a la Comunitat internacional, que la República Catalana estava a punt de proclamar-se?

Sembla que el govern del M. H. president Puigdemont va triar la segona opció.

Si hagués provat (coneixent la lleialtat constitucional del major Trapero) de fer efectiva la República, s’hagués estavellat i nosaltres amb ell: ara la fiscalia tindria totes les proves necessàries per justificar una gran repressió davant d’Europa i la comunitat internacional (sense pensar en quin efecte hagués produït de detenció del Govern en mans de la nostra pròpia policia).

Si s’hi hagués renunciat titllaríem el nostre govern de traïdor (aquest cop amb raó) i la desmoralització aniria corcant l’independentisme. Per tant, potser sí que calia fer com si 

Potser ens varen enganyar, em varen enganyar … Però es podia enganyar l’Estat sense enganyar alhora tota l’opinió pública? Sembla evident que no.

El president Puigdemont va triar l’únic camí possible: crear-ne un allà on no n’hi havia, mantenir el pols amb l’Estat sense haver proclamat la independència “amb la capacitat coercitiva” que hauria justificat realment les acusacions de rebel·lió.

Potser alguns de nosaltres ens sentim enganyats, però el més enganyat de tots és l’Estat amb la seva fiscalia (i la seva còmplice Vox) que veu com la rebel·lió és una acusació de cartó-pedra que els deixa despullats davant de la comunitat jurídica internacional dins una situació de la qual ara ja no saben com sortir-se’n.

Això és una guerra, una guerra sense armes de foc, però amb tàctiques i estratègies. Quan no tens força militar a l’abast per defensar i controlar el territori l’astúcia és la teva millor arma. Potser sí que el govern ens va enganyar, de la mateixa manera que un general enganya sovint les seves pròpies tropes quan fa una maniobra de diversió. Un govern tampoc ens revela la identitat dels nostres espies, ni les tàctiques, per enganyar l’enemic …

Sense aquestes maniobres l’Estat no es trobaria davant la pitjor crisi d’ençà del 1978, no estaria fent el ridícul judicial davant de la comunitat internacional, i sobretot no estaria mostrant al món la seva natura profunda: l’herència franquista sigui quin sigui el nom del llogater de la Moncloa.

Que ningú no aprofiti aquesta mentida necessària per desgastar la imatge del nostre president legítim i la del seu Govern. El que ho faci, ens farà mal a tots.

13 COMENTARIS

 1. L’article més encertat i més clarivident que he llegit sobre el tema. Crec que defineix molt bé la sortida de l’atzucac triada pel nostre govern legítim: substituir la força que no és té, per l’astúcia, trobar un nou camí on tots semblaven tallats. Bravo, Sr. Le Bihan!

 2. Gens d’acord, un seguidor de Puigdemont clarament. Segons ell ara aturaran el judic o els declararan innocents i ens donaran la independència o com anirà aquesta n-essima jugada mestra?Potser falta q ens apuntem tots a la crida a pagar 10€. Puigdemont va cancel·lar la DUI demanant pactar amb Ñ, o sigui demanant repetir referèndum, just després d’haver-lo guanya. Sense judicis ni falses declaracions pel mig. No va intentar la DUI i ens va dir que era impossible. El mandat era clar, i ell no tenia dret a cancel·lar-lo és un representant, no un líder i menys quan l’havien posat a dit, perquè l’altrre no era de fiar i en volíem un q fes cas al poble. Pensar q Ñ pot treure tancs i matar gent, però no podrà manipular un judici per mi és absurd, em sap greu.Un any de preventiva per no haver fet res, deunidó el nivell de manipulació no? i en tot un any no s’han adonat de la trampa, ostres sort q son rucs a més no poder els ñols.

 3. Ja, sí, “jugada mestra” i tal. Suposem que fos veritat el que dieu… Què és el que es pretenia aconseguir de cara a fer realitat la independència? Ni ho expliqueu vos ni ho ha explicat ningú. Una altra cosa, això de “l’impossibilitat pràctica de tirar endavant” és fals. El dia 3 d’octubre es podia haver proclamat formalment la independència i fet efectiva exercint el control del territori. Era factible. De fet qui estava en pitjor situació era el govern/estat espanyol que no tenia manera d’evitar-ho en aquell moment. Em sap greu desilusionar a la gent ingènua que es creu les troles que intenten colar els polítics, però aquí el que havia era uns polítics -començant pel president- ineptes, mediocres i covards que no van saber o no van voler fer la feina que tenien encomanada.

 4. Miquel Soler, si per a votar ens van fotre d´osties, que penses que agues pasat amb una independencia real??? morts segur que si. Seny, tot arribara si persistim, s´ha avançat molt i no ho sembla.

 5. s’ha avançat i no ho sembla, anem fen’t,. Lo millor, fer quedar malament Espanya, q es veigin obligats a fer de Perdonavides. I.. p. aon seguim? es farà llarg, el Poble, no es cansará, em patit, estem endurit. Trovarem solucions.

  • jajaja, si lo important és fe quedar malament a Ñ, oblidem-nos de la indy. En serio, el que hem de fer és creure’ns nosaltres que mereixem ser lliures, i proclamar-nos lliures, no esperar que algú altre ens alliberi.

 6. Deixem-nos de jutjar al passat. Ningú no sap amb certessa com s´ haurien desenvolupat els fets, ni quants morts ha hauria hagut, ni si efectivament s´ hauría aconsseguit realment l´INDEPENDENCIA.
  Ara tampoc sabem que passaria si fessim una declració REAL UNILATERAL D¨INDEPENDENCIA sense tenir totes les cartes a la má, control de fronteres, ports aeroports, diners per a les nómines mensuals, reconeixement internacional, suministraments energetics esencials, etc. etc.
  Cal doncs molta PACIENCIA, i seguir els nostres liders que son els qui realment saben el camí PACIFIC pero EFECTIU per a la REPUBLICA CATALANA ASSOCIADA A ALTRES PAISOS AMICS. Especialmente no caure en VIOLENCIES devant dels que tenen mes poder i força !!!!

  • Tu ves seguint als líders suprems indepes i veuràs la nata que et fots. Si Puigdemont en un any i mig no a trobat ni un sol reconeixement per l’1O, o té un discurs molt pobre, o no ho ha volgut fer. Tenint en compte que si li fallava el discurs, podia contractar algu que n’hi fes un de millor, crec que queda clar el perquè ningú reconeix l’1O… Torra, no ha fet res, lo lògic, després que Puigdemont reconegués la cagada d’haver cancel·lat la DUI, seria reactivar-la, però no, resulta que Torra està disposat a anar a la presó (segons ha dit ell) però no ha reactivar la suposada DUI en letàrgia… No entenc com tants catalans es creuen el que diuen la TV3 en lloc de fer servir el cervell.

 7. Perdoneu però perquè aneu de nyols ? Qui sap el que hagués passat a qualsevol dels escenaris plantejats. Sabeu pel que està passant el nostre president i consellers ? Que ràpid us poseu al costat dels nyols … criticant ho tot i a tot Déu. Si en Trapero diu que estaven preparats per detenir tot el govern no haguessim anat en lloc . Però és cert que ,sense violència i amb estratègia tothom parla del President Puigdemont. Que no ha fet res ell ? La ràbia dels nyols cap a ell és proporcional al que ell fa i els cou molt. Aquestes opinions ens serveixen a tots per pensar-hi i si més no tirar endevant fidels a l’ideal…. quantes ganes teniu alguns de pintar-ho tot de negre.Visca Catalunya Lliure i Sobirana

 8. Això que explica és la segona part. La primera és que ens van enganyar a tots (poble i govern) per que es volien fer els forts per poder negociar. Els problema és que l’estat també tenia un pla: acusar-los de rebel·lió i feia anys que construíen proves.
  La resta s’explica per les envejes partidistes i les deslleialtats ,principlament d’ERC.
  La sortida triada va ser d’emergència i jo crec que la de l’exili va ser la més encertada.
  Veurem en què acaba el judici però malauradament em sembla que tenim mala peça al teler

 9. El duo ERC-Convergència anava de farol des del principi (2012). La seva intenció era (és) posar-se al davant del moviment indepe per pactar amb Espanya i continuar l’autonomisme. Però a Espanya no l’enganyen. Coneix el farol i els condenarà per conspiració a uns 15 anys.

Comments are closed.