El Bundestag reconeix el genocidi armeni
El Bundestag reconeix el genocidi armeni
image_pdfimage_print

Després d’un segle negant el genocidi de cristians armenis. Prodigant, al mateix temps, càstigs per als que ho afirmaven (fins i tot la mort) i regals per als que ho negaven, avui el parlament alemany ha donat un cop de gràcia a les mentides turques. El Bundestag (cambra baixa alemanya) ha aprovat una resolució per una amplíssima majoria (només un no i una abstenció) que reconeix expressament com a genocidi la persecució, deportació i massacre de fins a 1,5 milions d’armenis per part de l’Imperi Otomà.

Turquia es nega a considerar aquests fets, ocorreguts ara fa un segle, com un extermini organitzat. Ahir milers d’immigrants turcs a Alemanya es van manifestar a Berlín amenaçant amb una greu crisi si s’aprovava la resolució. Concretament van cridar d'”enverinar el clima social” en aquest país, on resideixen al voltant de tres milions de turcs.

La resolució del Bundestag utilitza el terme “genocidi” tant en el titular com en el text, i també reconeix part de la culpabilitat d’aquests esdeveniments històrics per part dels alemanys (aliats otomans en aquell moment) per no fer res per frenar la massacre. Els fets ocorreguts fa un segle exemplifiquen “les matances massives, la neteja ètnica, les expulsions i els genocidis que van marcar el segle XX d’una manera tan terrible”, assegura el text.

Publicitat

La resposta d’Ankara als Estats que han qualificat de “genocidi” el que a Turquia és habitualment assenyalat com “els fets de 1915” ha estat la crida a consultes dels seus ambaixadors i un refredament de les relacions, com ja va passar amb França el 2011 i Àustria l’any passat. No obstant això, han estat mesures temporals i al cap d’uns mesos, la situació ha tornat a la normalitat.