Les direccions generals de Política Lingüística (DGPL) i d’Afers religiosos (DGAR) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) van organitzar a Girona la “Jornada sobre el Voluntariat per la llengua amb parelles interreligioses: una bona pràctica d’acollida” per tal de reconèixer i difondre l’experiència de les parelles lingüístiques entre persones de diferents religions i incentivar-ne la creació (31 de maig de 2016)
Les direccions generals de Política Lingüística (DGPL) i d’Afers religiosos (DGAR) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) van organitzar a Girona la “Jornada sobre el Voluntariat per la llengua amb parelles interreligioses: una bona pràctica d’acollida” per tal de reconèixer i difondre l’experiència de les parelles lingüístiques entre persones de diferents religions i incentivar-ne la creació (31 de maig de 2016)
image_pdfimage_print

El programa Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), va assolir l’any 2015 les 100.000 parelles lingüístiques.

Iniciat l’any 2003, el programa vol facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo que el puguin practicar en un context real i relaxat. Per fer-ho, es formen parelles entre persones que parlen habitualment català (voluntaris) i persones interessades a agafar fluïdesa (aprenents). Cada parella es troba almenys una hora a la setmana, durant 10 setmanes.

Tot i la trajectòria d’aquests 12 anys, Voluntariat per la llengua manté la seva vitalitat. L’any 2015 s’han format 10.022 parelles lingüístiques. Hi han participat 10.173 persones (5.987 aprenentes i 4.186 voluntàries). Dels 10.173 participants, 5.702 s’hi han inscrit per primera vegada (3.917 aprenents i 1.785 voluntaris). Els aprenents procedeixen, majoritàriament, d’Amèrica del Sud i, en menor mesura, del Nord d’Àfrica, la Unió Europea i Amèrica Central. La majoria tenen entre 30 i 39 anys. Pel que fa als voluntaris, la majoria tenen entre 50 i 65 anys. Tant en el cas dels voluntaris com dels aprenents hi han participat més dones que homes.

Publicitat

El CPNL ha establert acords de col·laboració amb 774 entitats i associacions que ofereixen activitats, espais i difusió del VxL. Durant l’any 2015, ha organitzat 1.814 activitats complementàries de llengua i cultura amb una participació de 63.791 persones. També hi han col·laborat 3.904 establiments comercials. En aquest enllaç podeu consultar les dades del programa VXL de l’any 2015.