image_pdfimage_print

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha clos la jornada de benvinguda a la nova promoció de jutges i fiscals amb destinació a Catalunya, i els ha encoratjat a posar el seu talent, coneixement i capacitats al servei de la ciutadania de Catalunya, que “es veurà enormement beneficiada pel valor afegit que aportareu al nostre sistema de justícia”, ha dit Ubasart.

L’Administració de justícia es troba actualment en un moment de reptes, però també d’oportunitats, com ara la transformació organitzativa del sistema, la digitalització o l’impuls de la gestió adequada de conflictes. “Són elements de canvi que travessen tots els territoris de l’Estat, uns elements que se sumen a les singularitats que tenim aquí a Catalunya pel que fa a qüestions com el dret civil propi o l’existència de dues llengües oficials”, ha recordat Ubasart als assistents durant la jornada, feta “amb tota la normalitat del món” en català. “Un servei de justícia proper a la ciutadania passa també per parlar la llengua dels ciutadans i ciutadanes que accedeixen al sistema”, ha dit la consellera.

Justícia demanarà 50 noves places per als propers dos anys

Publicitat
Publicitat

La consellera ha insistit en la necessitat de més jutges per descongestionar el sistema: “ens caldrien 55 jutges i magistrats més per equiparar-nos a la mitjana espanyola”, ha sentenciat. En aquest sentit, Ubasart ja va anunciar que la conselleria demanaria a l’Estat la creació urgent en el termini de dos anys de 50 noves unitats judicials (jutges, magistrats i jutges d’adscripció territorial) per equipar Catalunya a la mitjana estatal. D’acord amb les darreres dades, Catalunya té 10,9 jutges per cada 100.000 habitants, mentre que la ràtio mitjana estatal és d’11,6. A aquesta petició s’hi suma una renegociació dels recursos transferits per poder avançar cap a una Administració de justícia més àgil i més pròxima al ciutadà.

També s’ha referit a l’estabilitat en les plantilles: “A Catalunya hi ha malauradament poca tradició opositora, i això provoca que tinguem unes taxes de mobilitat del personal judicial molt elevades”. En aquest sentit, ha manifestat que “a nosaltres ens encantaria que us quedéssiu aquí a llarg termini: perquè som terra d’acollida i pel propi bon funcionament de l’Administració de justícia”. A més, els ha recordat que la Generalitat posa al seu abast serveis com formació, assessorament tècnic penal, en infraestructures, en justícia restaurativa i mediació o en medicina legal i ciències forenses, entre d’altres, amb l’objectiu d’avançar conjuntament a un millor servei públic de la justícia.

La Secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, ha emplaçat als nous jutges i fiscals a “treballar diligentment per millorar la gestió de recursos i optimitzar els processos judicials”, en tant que “cal que tots els agents col·laborem per garantir una justícia àgil i accessible per a tota la ciutadania”.

Per la seva banda, la directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Imma Barral, s’ha referit a les oportunitats i beneficis que ofereix tant la justícia restaurativa com la mediació: “Es tracta d’alternatives provades i eficaces que garanteixen la gestió pacífica dels conflictes, la reparació dels danys i que ens apropen a una justícia més humana.”

En aquesta línia, el Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha destacat la “importància cabdal” de les mesures penals alternatives i de l’impuls del medi obert: “la reinserció es treballa millor en la comunitat”.

Finalment, han intervingut també el director de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Eneko Barbería; la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Encarna Bodelón, i el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses. Tots tres han explicat les estratègies així com la matèria jurídica de les entitats que encapçalen, amb la voluntat de difondre’n el contingut i sensibilitzar la nova promoció.

Eines i recursos del Departament al servei dels operadors

Es tracta de la segona edició d’aquesta Jornada estratègica, després que l’any passat s’engegués aquesta iniciativa de benvinguda i acompanyament als nous operadors jurídics com a una aposta estratègica de la conselleria per fomentar vocacions entre jutges i fiscals, i contribuir a un arrelament a Catalunya que en redueixi la taxa de mobilitat.

Després de la salutació inicial, a càrrec de la secretària per a l’Administració de justícia, Iolanda Aguilar, s’han anat desenvolupant tres taules entorn de temes actuals d’interès jurídic, a càrrec d’autoritats judicials i d’alts càrrecs del Departament, obertes a torn de preguntes: “Els reptes de l’eficiència i l’organització judicial”, “Oportunitats de la justícia restaurativa i gestió adequada de conflictes” i “Eines de suport judicial en l’àmbit penal”, que han estat els eixos de la sessió. En acabat, també hi ha hagut tres intervencions addicionals sobre medicina legal i ciències forenses, sobre el paper del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) i sobre la rellevància de la memòria democràtica en el marc dels processos judicials.