Ajuntament de Tarragona
Ajuntament de Tarragona
image_pdfimage_print

En aquesta segona entrega analitzarem les candidatures dels cinc municipis més poblats del Camp de Tarragona.

Tarragona

Composició del govern actual

Pau Ricomà fou l’alcalde investit pel ple municipal sorgit de les eleccions del 2019. Ho va ser amb els vots del seu partit ERC, juntament amb els de JxCAT, CUP i Tarragona En Comú Podem, que sumaven just la majoria absoluta de 14 regidors. Inicialment, el Govern es va conformar amb ERC i En Comú Podem. Posteriorment Ricomà va sumar a JxCAT i CUP. Aquest fet va portar a En Comú Podem a abandonar el govern, argumentant que havia estat un acord unilateral entre ERC i les altres dues forces, a més que anteriorment ja havien dit que es retirarien d’un govern on hi fos JxCAT. Finalment, el regidor d’En Comú Podem, Herman Pinedo, va anunciar que trencava amb la formació i es mantenia dins el govern. De manera que actualment està conformat per 13 dels 14 regidors que van investir Pau Ricomà com a alcalde.

Resultats a les darreres municipals

En les darreres eleccions municipals el PSC va aconseguir mantenir-se com a primera força amb el 23,43% dels vots i 7 regidors, malgrat una baixada respecte del 2015. L’exalcalde Josep Fèlix Ballesteros en va ser el cap de llista. ERC amb Pau Ricomà com a candidat va ser la segona força amb el 22,62% dels vots i també 7 regidors. C’s, amb Rubén Viñuales com a alcaldable, es va mantenir amb 4 regidors i va pujar unes dècimes pel que fa al percentatge de vot amb el 14,70%. Junts per Catalunya també va incrementar unes dècimes el vot fins a l’11,09% i va mantenir els 3 regidors que va treure la formació de la qual heretava els drets electorals, CiU. Tarragona En Comú Podem, amb Carla Aguilar com a cap de llista va treure el 8,05% dels vots i 2 regidors. La CUP amb Laia Estrada com a candidata a l’alcaldia va treure el 6,35% dels vots i també 2 regidors. El PP va ser la darrera força en obtenir representació amb el 6,26% i dos regidors. VOX va treure el 2,95% dels vots i Ara Tarragona, secció local d’Ara Catalunya, l’1,81%.

Publicitat

Candidatures a les eleccions del maig

El PSC renova candidat i es presentarà amb el que fou el cap de llista de C’s a les eleccions del 2019, Rubén Viñuales. L’objectiu de la formació és atraure el vot de la formació espanyolista per intentar millorar resultats i recuperar l’alcaldia que va perdre els darrers comicis.

En canvi, ERC torna a presentar l’actual alcalde Pau Ricomà com a cap de llista, amb l’objectiu d’intentar ser primera força i mantenir l’alcaldia.

C’s s’ha vist forçada a cercar un nou alcaldable que serà Lorena de la Fuente, la qual anava de número 7 a la llista del 2019, però que amb la crisi constant de la formació, actualment és la portaveu del grup municipal. L’objectiu de la formació serà mantenir representació a la capital del Camp de Tarragona.

Junts per Catalunya també es renova i presenta a Jordi Sendra com a candidat. L’objectiu de Junts és millorar resultats i consolidar-se almenys com a tercera força amb una millor posició per formar part del govern.

En Comú Podem presenta a Jordi Collado com a alcaldable amb l’objectiu, un cop superada la crisi per la dimissió del regidor Herman Pinedo i tenint en compte la tendència nacional de la formació, de mantenir resultats.

Pel que fa a la CUP, presenten la qui va ser la número dos el 2019 i actual regidora del consistori, Eva Miguel, com a candidata. L’objectiu de la formació anticapitalista serà consolidar-se com a formació municipal i intentar millorar resultats.

El PP reincorpora Maria Mercè Martorell presentant-la com a candidata del partit espanyolista a Tarragona. Martorell havia estat regidora de l’Ajuntament a principis del 2000 durant el govern de coalició entre CiU i el PP. El 2007 es va donar de baixa del partit per les seves diferències amb el líder local d’aquell moment, Alejandro Fernández, actualment president del PP de Catalunya. L’objectiu de la formació és millorar el resultat del 2019 i tornar a ser la primera força de l’espanyolisme a la ciutat.

VOX presentarà l’advocat Francisco Javier Gómez com a cap de llista amb l’objectiu d’aconseguir representació a Tarragona.

El PDeCAT després de trencar negociacions amb Junts per Catalunya, amb el qual van intentar un pacte electoral d’àmbit municipal, ha anunciat que optarà per la mateixa fórmula que a la resta de Catalunya i, per tant, es presentaria sota el paraigua de la coalició Ara Pacte Local conjuntament amb Ara Tarragona que el 2019 va quedar fora del consistori. L’objectiu serà aquest cop fer-ho possible. Recentment han anunciat que Maria del Mar Giné serà la candidata a les eleccions.

Com en altres ciutats del país l’espanyolisme s’hi presentarà amb un ampli ventall de llistes electorals i difícilment totes obtinguin representació. Valents, la formació hereva de la candidatura de Manuel Valls a Barcelona el 2019, serà una d’aquestes llistes. Robert Hernández en serà el cap de llista i tindrà l’objectiu de competir per captar suficients vots de l’espai espanyolista per superar el llindar del 5%.

El Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC) es presentarà amb Albert Sabaté com a cap de llista.

Escons en Blanc presentarà també la seva candidatura amb Jose Luís Calabuig com a cap de llista.

L’espai postconvergent encara tindrà una altra candidatura del partit Convergents amb Manuel Andrés Marín com a cap de cartell.

Enquestes electorals

Sobre les eleccions municipals a Tarragona en els darrers mesos s’han publicat un parell de sondejos electorals. El més antic és el d’Electomanía per Crònica Global, publicat el juny de l’any passat. En aquesta enquesta situava el PSC com la força més votada amb 8 regidors i prop del 25% dels vots. En segona posició segons Electomanía hi quedaria l’actual alcalde de la ciutat i la seva formació ERC amb uns resultats semblants el 2019, 7 regidors i un 22% del vot. Seguidament Junts per Catalunya aconseguiria ser tercera força també amb uns resultats semblants als anteriors comicis, 3 regidors i el 10,6% del vot. C’s passaria de ser la tercera força municipal a la sisena amb 2 regidors i el 7,3% del vot. La CUPEn Comú Podem tindrien prop del 9% del vot i 2 regidors cada formació. El PP també repetiria els 2 regidors que té actualment amb un 6,5% del vot. La novetat seria l’entrada de VOX al consistori amb 1 regidor i el 5,6% del vot. Valents segons l’enquesta quedaria fora del consistori amb el 3,4% del vot. També s’estima un 1,1% de vot per Centrem que correspondria al vot que podria obtenir, si finalment es presenta, una llista del PDeCAT i Ara Catalunya donat que Centrem representa el mateix espai polític.

La segona enquesta feta per Gesop va ser publicada a finals d’any, el 27 de desembre. En aquesta enquesta el PSC també hi resulta la primera força però amb més avantatge que en l’anterior. Tindria de 9 a 10 regidors i un 28% de vot. ERC, en canvi, perdria suports respecte del 2019 i tindria 6 regidors i el 20,5% del vot. C’s seguint la tendència nacional desapareixeria del consistori segons el sondeig. Junts per Catalunya, en canvi, repetiria resultats amb 3 regidors i un 11% del vot. El PP se situaria com a quarta força al consistori amb entre 2 i 3 regidors i el 9 i escaig per cent de vot. Tarragona En Comú Podem tindria entre 1 i 2 regidors i una mica més d’un 7% del vot. La CUP se situaria en la forquilla d’entre 1 i 2 regidors i tindria un 6,5% de vot. VOX entraria al consistori amb entre 1 i 2 regidors i un 6% de vot.

Enquestes sobre les eleccions municipals a Tarragona
Enquestes sobre les eleccions municipals a Tarragona

Reus

Composició del govern actual

El govern de Reus és un tripartit format per Junts per Reus, ERC i Ara Reus amb una sòlida majoria de 15 regidors dels 27 que componen el ple municipal. L’alcaldia ha estat en mans de Carles Pellicer de Junts tota la legislatura. És el mateix format que ja hi havia a l’anterior legislatura i les tres forces de govern van incrementar el seu suport electoral.

Resultats a les darreres municipals

A les eleccions del maig del 2019 Junts per Reus va ser la força més votada amb 7 regidors i el 22,24% del vot, gairebé un punt més que el 2015. La segona força del consistori va ser la llista d’ERC, encapçalada per Noemí Llauradó, amb 6 regidors i el 17,15% dels vots, cosa que va suposar una gran pujada. Seguidament, el PSC també amb 6 regidors i el 16,90% dels vots, que millora els resultats de l’anterior legislatura. C’s va quedar en quarta posició amb 3 regidors i el 10,67% dels vots, en perd un respecte al 2015 i gairebé quatre punts percentuals. La CUP va passar de 6 a 3 regidors i va quedar-se amb la meitat de vots que els darrers comicis, un 8,67%. Ara Reus va treure uns resultats semblants que l’any 2015 amb 2 regidors i el 6,44% de vot.

Entre les forces que van quedar fora del ple municipal destaquen el PP que va treure un 4,72% i En Comú Podem amb un 4,64%, força a prop del 5% necessari per obtenir representació. VOX va quedar més lluny amb un 2,72%. També ho va intentar Entre Veïns Reus amb un 1,84% i Primàries Reus amb un 1,82%.

Candidatures a les eleccions del maig

L’actual alcalde de Reus, Carles Pellicer, que formava part del PDeCAT fins fa uns mesos, va anunciar el març de l’any passat que no repetiria. Pellicer és alcalde des de l’any 2011. Posteriorment, a l’octubre va anunciar que es donava de baixa del PDeCAT després que aquest partit anunciés un acord electoral per a les municipals amb Ara Catalunya, de la qual Ara Reus n’és membre. Després d’unes primàries amb polèmica, Junts per Catalunya va escollir a Teresa Pallarès com a candidata de la formació a les municipals amb l’objectiu de revalidar l’alcaldia. La candidata té el suport de l’actual alcalde.

La que fou la segona força municipal, ERC, tornarà a presentar Noemí Llauradó, com a alcaldable a la capital del Baix Camp. L’objectiu de la formació és consolidar-se i intentar esdevenir primera força municipal per davant de Junts i el PSC.

El PSC en canvi canvia de cap de llista i presentarà a Sandra Guaita, qui fou número 4 de la llista del partit el 2019. Els socialistes aspiren a recuperar una alcaldia que van ostentar durant 32 anys.

C’s repetirà amb Débora García com a candidata a l’alcaldia. L’objectiu de la 4formació és no desaparèixer del consistori.

La CUP presentarà la que fou la número 3 de la llista del 2019, Mònica Pàmies, com a alcaldable per aquestes eleccions. L’objectiu de la formació anticapitalista serà millorar els resultats del 2019, quan es van quedar amb la meitat dels regidors que tenien.

Ara Reus que aquest cop es presenta en coalició amb el PDeCAT, intentarà superar el seu sostre electoral de 2 regidors amb el mateix candidat que el 2019, Daniel Rubio.

El PP es presenta amb Sílvia Virgili com a candidata amb l’objectiu de recuperar la representació que havia tingut en el passat.

La coalició En Comú Podem presenta a Nazaret Troya com a cap de llista i com el PP tenen per objectiu tornar a tenir presència al ple municipal de Reus.

VOX també intentarà millorar el resultat del 2019 amb l’objectiu d’obtenir representació municipal. Per fer-ho presenta a Julio Pardo com a candidat.

Entre Veïns Reus  candidatura que ja es va presentar a les anteriors eleccions amb uns resultats insuficients per obtenir representació, ho tornarà a intentar amb Valentín Rodríguez com a cap de llista.

El qui va ser regidor per la CUP a Reus, David Vidal, presenta també una llista electoral sota el nom de Reus en Moviment, candidatura que es defineix com a plataforma d’àmbit municipalista.

També serà present a la batalla electoral a Reus, la candidatura espanyolista de Valents, competint amb la resta de forces espanyolistes per intentar tenir representació. Ho farà amb Dolors Compte com a candidata. Compte havia estat diputada al Congrés i regidora pel Partit Popular.

Enquestes electorals

No es coneixen enquestes electorals sobre les eleccions municipals a Reus.

Cambrils

Composició del govern actual

A l’inici de la legislatura es va conformar un govern amb Camí Mendoza com a alcalde format pels grups municipals d’ERCNou Moviment Ciutadà Junts per Cambrils. A l’any 2021, després d’un procés de distànciament i confrontació entre l’alcaldessa i l’oposició, hi va haver una moció de censura contra Camí Mendoza. L’oposició va pactar amb Nou Moviment Ciutadà fer el seu líder Oliver Klein alcalde i conformar un govern amb els grups municipals de Nou Moviment Ciutadà, PSC, C’s i PP.

Resultats a les darreres municipals

En les eleccions del 2019 ERC va ser primera força amb 6 regidors i el 21,03% dels vots millorant els resultats del 2015 i guanyant dos regidors més dels que tenia. C’s va passar de quarta a segona força amb el 14,21% dels vots i 4 regidors. El PSC va passar de cinquena a tercera força amb 4 regidors i el 13,95% dels vots. Junts per Cambrils va passar de la segona força que era la força electoral de la qual heredava els drets electorals, CiU, a quarta força municipal amb 3 regidors i el 12,30% dels vots. La candidatura municipal Nou Moviment Ciutadà va passar de tercera a cinquena força electoral perdent més de 5 punts percentuals i es va quedar amb 3 regidors i el 10,79% dels vots. El PP fou la darrera candidatura amb obtenir representació i va tenir el 6,33% dels vots i un sol regidor, un menys que el 2015.

En ComúPodemos es van presentar per separat i van quedar els dos a les portes del 5% mínim per obtenir representació amb un 4,37% i un 4,22% respectivament. La CUPPrimàries CambrilsAra Decidim Nosaltres Cambrils van treure cadascun dels tres un 3,82% del vot.

Candidatures a les eleccions del maig

ERC lluitarà per recuperar l’alcaldia que va perdre arran de la moció de censura i ho farà amb Camí Mendoza de nou com a candidata. Per aconseguir-ho molt probablement caldrà que les formacions que actualment formen govern no sumin.

C’s també repeteix i torna a presentar Juan Carlos Romera com a candidat a l’alcaldia. La formació espanyolista té per objectiu mantenir la major part possible dels vots del 2019 i no veures afectada per la crisi que pateix la formació a nivell estatal.

El PSC sí que es renova i presentarà a l’enginyer industrial Alfredo Clúa com a cap de llista. El partit té per objectiu esdevenir almenys segona força política al consistori i passar per davant de C’s, per situar-se en una posició en la qual optar a l’alcaldia.

Junts per Catalunya ha fitxat a Enric Daza com a cap de llista. Daza fou membre del grup municipal de Nou Moviment Ciutadà i actualment és regidor no adscrit després que aquest l’expulsés en anunciar que seria el candidat de Junts. L’objectiu de Junts serà millorar els resultats del 2019 i amb el fitxatge de Daza sembla que prioritza captar vot del seu ex-partit.

Nou Moviment Ciutadà tornarà a presentar-se amb Oliver Klein com a alcaldable. L’objectiu de la formació serà treure rèdit electoral del fet d’haver tingut l’alcaldia durant els dos darrers anys per millorar resultats i aspirar a mantenir-la. Ho tindran difícil ja que no és habitual que la cinquena força electoral tingui la possibilitat de liderar un govern.

El Partit Popular també repetirà amb David Chatelain com a candidat. L’objectiu dels populars és aprofitar la dinàmica decreixement del partit a nivell estatal per millorar resultats.

En ComúPodemos aniran formalment units a Cambrils i presenten a Jordi Barberà com a candidat. L’objectiu de la coalició serà obtenir representació al consistori. Així i tot, l’assemblea local de Podem va rebutjar la imposició de Barberà com a cap de llista i van anunciar que la majoria de membres se’n donarien de baixa i també que no presentarien candidatura alternativa.

El PDeCAT, el PNCAra Catalunya també es presentaran en coalició sota el nom de Ara Pacte Local com a molts altres municipis del país i presenten a Josep Maria Riba com a cap de llista.

VOX intentarà entrar al ple municipal de Cambrils amb l’enginyera d’edificacions Isabel Segarra com a candidata.

Valents també lluitarà pel votant espanyolista i presenta Jose Luis Villares qui va ser cap de llista d’una formació que el 2019 va treure poc més de 50 vots.

Tomàs García liderarà la llista d’Ara Decidim Nosaltres Cambrils.

Enquestes electorals

No es coneixen enquestes electorals sobre les eleccions municipals a Cambrils.

Salou

Composició del govern actual

El govern de Salou és una coalició entre el grup municipals Sumem per Salou, i el del PSC, liderada per Pere Granados. Granados és alcalde de Salou des de l’any 2009.

Resultats a les darreres municipals

En les eleccions municipals de l’any 2019 la coalició entre Formació Unitat per Salou i Junts per Catalunya (FUPS) va ser la més votada del municipi amb Pere Granados com a alcalde. La coalició va usar el nom de Sumem per Salou – Junts. Va obtenir 7 regidors i un 25,96% dels vots. La segona força municipal va ser el PSC que va treure 5 regidors i el 17,22% dels vots. ERC va quedar en tercera posició amb 4 regidors i el 16,16% dels vots. Seguidament hi va haver C’s també amb 4 regidors i el 14,54% dels vots. El Partit Popular va ser la darrera candidatura en obtenir representació amb un únic regidor i el 5,38% dels vots.

La candidatura Fem Salou – Fem República va quedar prop d’entrar a l’ajuntament amb el 4,64% dels vots. VOX amb el 4,3% i Podemos amb un 4,18% tampoc van quedar gaire lluny. Unidos Salou ja una mica més lluny, va tenir el 3,55% dels vots.

Candidatures a les eleccions del maig

En aquestes eleccions la gran novetat a Salou és que l’actual alcalde Pere Granados ha canviat les seves aliances nacionals i es presentarà en una coalició entre el seu partit FUPS i el PSC en lloc de fer-ho amb el seu aliat habitual que era Junts per Catalunya. La coalició mantindra el nom de Sumem per Salou Amb aquesta aliança Granados intentarà millorar els resultats del 2019 i vol acostar-se o arribar a la majoria absoluta, per seguir governant amb comoditat.

Junts per Catalunya doncs, aquest cop es presentarà en solitari i ho farà amb una nova candidata a l’alcaldia que serà Martina Fourrier. Fourrier va ser la cap de llista de la candidatura Fem Salou – Fem República l’any 2019, que va quedar a les portes d’obtenir representació. És una incognita quins poden ser els resultats de Junts per Catalunya ara que el seu candidat i actual alcalde ha trencat amb ells l’aliança. Caldrà veure quina part del vot de Sumem per Salou – Junts s’endú en aquestes eleccions.

ERC ha escollit Sebastià Domínguez, número 3 de la seva llista l’any 2019 i actualment regidor de l’ajuntament, com a alcaldable. L’objectiu d’ERC és esdevenir almenys segona força municipal.

C’s també ha escollit el seu número 3 de l’any 2019 com a cap de llista, Sergio Susín. La formació espanyolista lluitarà per mantenir el màxim nombre dels actuals 4 regidors competint amb PP, VOX i Valents.

El Partit Popular presenta el seu únic regidor, Mario García, com a candidat a l’alcaldia. L’objectiu de la formació és ampliar la seva representació i esdevenir la primera força espanyolista al municipi.

Ana Belén Rodríguez serà la candidat de VOX i tindrà l’objectiu d’entrar a l’Ajuntament de Salou.

Podemos aquest cop es presentarà en coalició amb En Comú i presentaran a Jose Luis Ballesteros com a candidat amb l’objectiu d’obtenir representació al consistori.

El qui va ser el número 2 de Pere Granados el 2019, Marc Montagut i encara primer tinent d’alcalde de l’ajuntament es presentarà com a cap de llista de Sempre Salou – Ara Pacte Local la coalició electoral en la que participen diverses forces de l’espai postconvergent.

També dins d’aquest espai hi haurà una altra candidatura, la de Convergents amb Álvaro Ferré com a cap de llista.

Valents sembla que també intenció de presentar llista electoral. Recentment ha constituït una secció local del partit al municipi i han escollit a Manuel Moreno com a coordinador local i també cap de llista a les eleccions municipals.

La coalició entre Unidos Salou i Salou Acció Plural presentarà la llista Unidos Salou Acció Plural amb Ignacio Durán líder del primer partit com a cap de llista.

Asamblea por Tarragona també serà present a Salou amb Juan Ramon Martín com a cap de cartell.

Enquestes electorals

Tan sols s’ha elaborat una enquesta electoral sobre les eleccions municipals a Salou. Fou un sondeig encarregat pel PSC a Gesop per valorar si els convenia negociar amb FUPS una coalició electoral. El sondeig es va elaborar el maig de l’any passat de manera que pot haver quedat obsolet. En tot cas dibuixava un escenari en el que FUPS tenia 7-8 regidors i entre el 27 i 28% de vot. El PSC seria segona força amb entre 5 i 6 regidors i el 20 i 21% de vot. ERC perdria un regidor quedant-se amb 3 i aspiraria a entre el 12 i el 13% de vot. VOX entraria al consistori amb 2 regidors i entre el 8,5 i el 9,5% dels vots. C’s sortiria penalitzada de l’entrada de VOX perdent 2 dels 4 regidors actuals i quedant-se amb entre el 7,5 i el 8,5% del vot. El PP milloraria en percentatge amb entre el 6,5 i el 7,5% però tindria un sol regidor. I finalment Podemos estaria al llindar d’entrar amb entre el 4,5 i el 5,5% de vot. L’enquesta també estima que junts FUPS i el PSC podrien tenir majoria absoluta però perdrien 3 punts del vot que obtenen per separat.

Valls

Composició del govern actual

A l’inici de la legislatura la candidata de Junts per Valls, Dolors Farré va ser escollida pel ple amb una majoria simple gràcies a l’abstenció d’ERC. Posteriorment es va arribar a una acord entre Junts i ERC per formar un bipartit.

Resultats a les darreres municipals

La llista de Junts per Valls va ser la més votada a les eleccions del 2019 amb 8 regidors i el 32,38% dels vots. En segona posició hi va quedar ERC amb 5 regidors i el 22,07% dels vots. El PSC va ser tercera força amb 4 regidors i el 18,17% dels vots. La CUP va obtenir 3 regidors i el 13,14% dels vots. C’s va ser la darrera força en obtenir representació amb 1 sol regidor i el 7,4% dels vots. El PP amb un 3,13% i Podemos amb un 2,68% del vot van quedar fora del consistori.

Candidatures a les eleccions del maig

L’actual alcaldessa, Dolors Farré, repetirà com a candidata de Junts per Valls amb l’objectiu de revalidar l’alcaldia quatre anys més.

ERC en canvi es renova i presentarà com a candidat a l’alcaldia la que va ser número 5 l’any 2019 i actual regidora al consistori, Teresa Rull. L’objectiu dels republicans és intentar supera a Junts com a primera força per optar a l’alcaldia.

El PSC repeteix amb Rosa Maria Ibarra com a cap de llista i intentarà millorar els resultats del 2019 i escalar posicions, tot i que difícilment tingui opcions de guanyar les eleccions.

La CUP presenta el que va ser número 4 de la seva llista el 2019, Pere Vidal com a alcaldable. La formació anticapitalista és present al consistori des de fa diverses legislatures i les tres darreres ha tingut 3 representants. Caldrà veure si és capaç de superar aquest sostre electoral.

C’s ha anunciat que no es presentaria a aquestes eleccions municipals deixant un espai electoral orfe que poden captar altres formacions espanyolistes.

El Partit Popular presentarà candidatura encapçalada per Juan Manuel Sánchez amb l’objectiu de recuperar la representació que va perdre l’any 2019.

VOX presenta amb Francisco González i Valents amb Daniel Roso com a alcaldables també optaran a accedir al consistori.

El Front Nacional de Catalunya serà present a Valls amb Alexandra Garrido com a cap de cartell.

Valents serà la cinquena candidatura espanyolista del municipi amb Daniel Roso com a candidat.

Enquestes electorals

No es coneixen enquestes electorals sobre les eleccions municipals a Valls.