image_pdfimage_print
  • Gerard Esteva, president de la UFEC: “l’esport femení és una prioritat i treballem per fer-ne un motor de canvi cap a la igualtat”.

  • Jana Fernàndez, jugadora del FC Barcelona: “hem fet història, però encara queda molt per fer”.

  • Alexandra Gómez, FIFPro Legal Advisor, sobre gènere i sexe: “atenció; més testosterona no implica millor rendiment esportiu”.

  • Beatriz Álvarez, presidenta de La Liga F: “cal potenciar la visibilitat de les dones directives de primer nivell”.

Més de 400 persones han participat en el primer International Women in Sport Congress, organitzat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). L’Auditori 1899 del FC Barcelona ha estat l’escenari de l’esdeveniment, celebrat el passat 15 i 16 de setembre, per parlar dels reptes actuals de l’esport femení.

Des de l’organització, Gerard Esteva, president de la UFEC, ha valorat aquesta primera edició del congrés com “un èxit rotund, tant per la gran assistència com per la qualitat de les ponències i reflexions”. Esteva ha assegurat que des de la Unió de Federacions “l’esport femení és una prioritat, i treballem perquè el seu creixement sigui una realitat, per fer de l’esport un motor de canvi cap a la igualtat”.

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha defensat durant la inauguració institucional les decisions d’una legislatura que pretén “donar visibilitat i projectar l’esport femení”. Lluitem i empoderem-nos, amb iniciatives com l’IWISC, per innovar i demostrar que l’esport femení és una realitat”, ha sentenciat.

Publicitat

David Escudé, regidor d’esports de l’Ajuntament de Barcelona, ha defensat el paper de Barcelona com a “ciutat referent a nivell estatal i internacional en l’esport femení”, mentre que Montserrat Vilalta, directora general de l’Acció Exterior, ha emfatitzat que “l’esport és una eina clau per projectar la igualtat en l’àmbit internacional i mostrar Catalunya com a capdavantera en aquest àmbit”.

Referents per les següents generacions, orgull per les més veteranes

Ona Carbonell, ambaixadores del congrés, ha donat el tret de sortida a l’esdeveniment. La nadadora artística ha recordat  que en el seu inici de carrera “no comptava amb gaires referents femenines, el que feia complicat projectar-se professionalment”. Carbonell, que està en període de baixa de maternitat, s’ha mostrat orgullosa d’esdevenir una referència per les jugadores més joves i també de veure-les implicades en aquest congrés.

Durant  la primera Taula Rodona de l’IWISC “Follow a Dream”, Georgina Oliva, jugadora de la selecció espanyola d’hoquei; Jana Fernández, jugadora del FC Barcelona de futbol; Britt Vonk, jugadora professional holandesa de Sofbol; i Astrid Fina, primera medallista paralímpica espanyola en Snowboard adaptat, han compartit les seves històries personals i professionals.

Totes quatre han coincidit en el fet que “guanyar i ser constants és clau per inspirar a la gent, aconseguir més visibilitat i, per tant, fer créixer l’esport femení”.

Segons Fernández, “no perdre la humilitat i ser properes amb l’afició ens ajuda a posicionar-nos com referents”. En la mateixa línia, Vonk ha explicat que cal continuar lluitant “perquè les futures generacions disposin de moltes més oportunitats per ser professionals i viure de l’esport”.

Debat sobre el sexe i el gènere en les competicions esportives

Una de les qüestions del congrés ha estat la categorització per sexe en la competició i la importància del gènere. A la taula rodona “Sports: Does Sex Matter?”, Isabel Pérez, secretària general de la UFEC, ha reconegut que actualment el sexe és un dels criteris d’organització de l’esport i és per això que, “la demanda de segregació per gènere s’ha d’analitzar cas per cas, i ser molt curoses a l’hora de restringir”. Una afirmació que ha compartit també Alexandra Gómez, Legal Advisor de FIFPro, que ha sentenciat que “més testosterona no significa millor rendiment esportiu”.

Marta Utor, General Counselor Advisor de l’Eurolliga, ha assegurat que “des del punt de vista jurídic, el sexe i el gènere no hauria d’importar, ja que la normativa ja exigeix la igualtat, per tant; no caldria ni tan sols categoritzar les competicions”.

Per la seva part, Natalie St Cyr Clarke, directora d’Afers Jurídics de la FIBA, ha exposat que “les esportistes s’enfronten a molts més inconvenients durant la seva carrera: possibilitat d’embaràs, prejudicis, inseguretats provocades per les opinions externes, problemes amb patrocinadors… És evident que el gènere juga un paper important en l’esport actual”.