image_pdfimage_print

Ja és oberta la inscripció a la IX Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. Propostes per al Pacte Nacional per la Llengua: la veu dels professionals, que tindrà lloc divendres 8 de juliol, al campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, organitzada per la Secretaria de Política Lingüística. L’obertura anirà a càrrec de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i comptarà amb la presència dels màxims representants de la política lingüística de cada territori de parla catalana.  També hi participarà Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística.

La IX Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana té un doble objectiu relacionat amb el Pacte Nacional per la Llengua. D’una banda, treballar els aspectes relacionats amb la comunitat lingüística, amb les institucions i les entitats de tots els territoris dels països de parla catalana i, de l’altra, recollir el bagatge tècnic, en forma de propostes, dels professionals que treballen a l’entorn de la política lingüística.

A la Jornada també es farà un homenatge a Miquel Strubell Trueta, que va ser un sociolingüista especialitzat en l’estudi i la gestió de la diversitat lingüística europea, vinculat amb la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya des de la seva creació. Strubell va ajudar a posar les bases de l’actual model lingüístic amb les responsabilitats de cap del Servei de Normalització Lingüística de la Generalitat de Catalunya, director de l’Institut de Sociolingüística Catalana, subdirector general i vice-president del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Publicitat
Publicitat

Desenvolupament de la Jornada
La primera part de la Jornada, dedicada als territoris, tindrà dues taules, una de caràcter institucional on hi haurà representats els governs dels territoris on es parla català i una altra amb entitats i associacions que treballen per la llengua al País Valencià, les Illes Balears, l’Aragó, la Catalunya del Nord, Andorra i l’Alguer, que exposaran les seves propostes i reptes destinats a la cooperació entre territoris a fi que puguin ser incorporats al Pacte Nacional per la Llengua.

La segona part servirà per recollir les propostes per al Pacte dels professionals de la llengua dels professionals de la política lingüística, tant els que treballen a la Generalitat de Catalunya com els del Consorci per a la Normalització Lingüística, el TERMCAT, l’Institut Ramon Llull o el serveis lingüístics universitaris o de caire privat. Aquesta participació es mourà a l’entorn de sis eixos temàtics: estructura social, acolliment i formació d’adults; administracions públiques i prestació de serveis públics; àmbit socioeconòmic i laboral; lleure, esports i món associatiu; àmbit tecnològic, consum cultural i audiovisual, i finalment, qualitat lingüística.

Un procés participatiu viu
Totes les propostes que es recullin a la Jornada formaran part del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua que impulsa el Departament de Cultura i que es poden consultar al web.  Tothom és convidat a fer-hi propostes mitjançant el web del Pacte tant en format individual com col·lectiu, o fruit de sessions de proximitat programades.

Per altra banda, la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, la consellera del Departament de Cultura de Catalunya, Natàlia Garriga i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, Miquel Company han assistit a l’acte institucional commemoratiu del centenari del naixement de Joan Fuster celebrat a l’Espai Joan Fuster de Sueca.

Cal recordar que els tres territoris han organitzat diferents activitats durant 2022 per a difondre la figura i l’obra de l’intel·lectual valencià en aquest marc anual de celebració de l’Any Joan Fuster. Després de la trobada mantinguda, els tres consellers han explicat la voluntat de “concretar la Declaració de Palma i constituir grups de treball per tots els àmbits culturals”, segons ha declarat Garriga.

La consellera Raquel Tamarit ha volgut “agrair l’assistència d’institucions i entitats a aquest acte conjunt, ja que la celebració de l’Any Joan Fuster no és només de les institucions autonòmiques en cadascun dels seus territoris, també de tota la xarxa investigadora, cultural i social que s’hi ha sumat organitzant activitats durant aquest any per a difondre i donar a conéixer l’obra d’un dels nostres pensador i intel·lectuals més rellevants”. Així mateix Tamarit ha remarcat que “en el nostre cas, un dels aspectes que més ens interessa explorar és la influència del pensament europeu en Fuster i alhora volem aprofitar per a donar a conéixer la seua obra en l’àmbit internacional. Així mateix hem explorat la seua empremta i influència en creadores i creadors de diferents disciplines artístiques com la música, les arts visuals o les arts escèniques en les nostres activitats”.

La consellera Natàlia Garriga ha recordat que “entre la nostra ciutadania, és tan important tot allò que ens singularitza des de cada territori, com tot allò que ens uneix i ens fa créixer com a comunitat cultural i lingüística”, i ha destacat que l’acte d’avui representa “l’inici d’una etapa de col·laboració cultural estreta entre territoris”.

El conseller Miquel Company, ha subratllat “la importància de fer aquest acte de forma conjunta entre els tres governs”. Company ha situat Fuster com “un dels grans intel·lectuals europeus del segle XX” i ha destacat “el gran abast temàtic de la seva obra”. Així mateix, el conseller ha recordat “el compromís cívic i la referencialitat en la defensa de la llengua i la cultura catalanes” que varen caracteritzar Joan Fuster.

Cal recordar que pel que fa a la Generalitat Valenciana, els comissaris encarregats de coordinar l’Any Joan Fuster són Francesc Pérez Moragón i Voro Ortells; pel que fa a Catalunya el comissari de les activitats commemoratives és Enric Sòria; i en el cas de les Illes Balears, la programació està coordinada per Fina Salord i Damià Pons.

En aquest sentit, l’acte ha comptat amb una tertúlia, conduïda per la periodista Adelaida Ferre, en la qual han participat Voro Ortells, Fina Salord i Enric Sòria. Tots tres han parlat sobre la importància de Joan Fuster com a agitador cultural, així com de les grans línies de pensament de la seua obra. També han desenvolupat els objectius principals de les programacions dissenyades en cada territori.

L’acte ha estat amenitzat amb la música de la cantant valenciana Sandra Monfort, guanyadora dels premi a millor disc i millor artista revelació dels passats Premis ‘Carles Santos’ de la Música 2021, organitzats per la Generalitat Valenciana.