«Proporcionalitat en el conflicte català» — El Parlament alemany s’ocuparà de Catalunya

image_pdfimage_print

El Parlament alemany ha rebut una moció de la fracció «Die Linke» (‘L’Esquerra’) per tal de preservar en el conflicte català la democràcia i l’estat de dret. Aquest és el text de la moció:

«Parlament alemany, Imprès 19/9055
Període electoral núm. 19, 04.04.2019

Moció
dels diputats Zaklin Nastic, Andrej Hunko, Heike Hänsel, Dr. Diether Dehm, Sylvia Gabelmann, Michel Brandt, Christine Buchholz, Sevin Dagdelen, Matthias Höhn, Stefan Liebich, Dr. Alexander S. Neu, Thomas Nord, Tobias Pflüger, Eva-Maria Schreiber, Helin Evrim Sommer, Alexander Ulrich, Kathryn Vogler i la fracció Die Linke.

Publicitat

Preservar la Democràcia i l’Estat de Dret en el conflicte català

Que el Parlament acordi:

I. El Parlament federal alemany constata:

El 12 de febrer del 2019 va començar a Madrid davant del Tribunal Suprem espanyol el procés contra dotze representants destacats de l’independentisme català, entre ells exmembres del govern regional català, l’expresidenta del Parlament i dos representants de la societat civil. Se’ls acusa de «rebel·lió», de «sedició contra l’ordre públic», de malversació de diners públics, i de desobediència. Es demanen penes entre 16 i 25 anys de presó. El partit d’extrema dreta VOX, admès com a acusació popular, demana fins a 74 anys de presó.

Les acusacions es refereixen a la realització d’un referèndum d’independència el primer d’octubre del 2017, que havia estat prohibit prèviament pel Tribunal Constitucional espanyol. Especialment l’acusació de rebel·lió, que segons l’article 472 del codi penal espanyol presupossa «un alçament armat i públic», que no s’ha produït, demostra el caràcter polític del procés. En la seva sentència sobre l’extradició de Carles Puigdemont a Espanya, el Tribunal Suprem de Slesvig-Holstein també va sentenciar que les acusacions de rebel·lió i sedició no són pertinents. Puigdemont i altres polítics catalans tampoc van ser extradits per Bèlgica.

Que alguns dels acusats estiguin en presó preventiva ja fa més d’un any ha estat objecte de moltes crítiques, igual que el fet que el procés es faci gairebé sense assistència pública. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya diverses vegades en el passat per insuficients investigacions sobre retrets de tortura i de provats maltractaments. El novembre del 2018, el TEDH va sentenciar que en el procés contra el polític basc Arnaldo Otegi es va vulnerar el dret a un procés en conformitat amb l’estat de dret. Amb aquest rerefons, no es garanteix la realització de l’actual procés d’acord amb les normes de l’estat de dret.

II. El parlament federal alemany demana al govern federal [d’Alemanya]:

1. Insistir públicament a fer que en el procés contra dirigents destacats de l’independentisme català es respectin els estàndards de l’estat de dret i els drets fonamentals dels afectats;

2. Pronunciar-se públicament per l’admissió d’observadors internacionals en el procés.

3. Intervenir per trobar una solució al problema català, democràtica, acordada per les dues parts i conforme al dret internacional.

4. Descartar qualsevol participació en la persecució política de representants de l’independentisme català.

5. Demanar al Consell de Ministres del Consell d’Europa iniciatives que apuntin a una solució pacífica i democràtica del conflicte.

6. Oferir asil polític a Alemanya a tots els perseguits polítics per «rebel·lió» o «sedició» que ho sol·licitin.

Berlin, 2 d’abril del 2019

Dr. Sahra Wagenknecht, Dr. Dietmar Bartsch i la fracció [Die Linke].»

Font: https://www.bundestag.de/presse/hib/634614-634614

Traducció de l’alemany: Pere Grau i Rovira (Hamburg)

Publicació en alemany: https://www.change.org/p/sergio-mattarella-presidente-della-repubblica-italiana-presidente-della-repubblica-italiana-solidarit%C3%A4t-mit-katalonien-f%C3%BCr-das-recht-auf-friedliche-selbstbestimmung/u/24571773