image_pdfimage_print

Aquest divendres, 20 de maig, Plataforma per la Llengua ha activat una campanya per salvar la Biblioteca Catalana de l’Alguer. L’entitat vol obtenir 15.000 euros per evitar que la biblioteca tanqui definitivament, per renovar-ne los locals i reobrir-la al públic.

Fundada l’any 1988 de l’Obra Cultural de l’Alguer, la biblioteca del carrer de Pa i Aigua (Via Arduino) és l’única biblioteca d’Itàlia dedicada a obres en català. A partir del 2014 ha tengut de reduir l’activitat perquè ha deixat de recivir subvencions de la Regió Autònoma de Sardenya, i los locals a poc a poc són diventats obsolets. Actualment, de fet, ofri sol lo servici de préstec, sobretot a estudents i recercadors. És oberta al públic i pot recivir visites, però de manera no continua.

La pandèmia ha contribuït a pitjorar encara més la situació, però, malgrat tot, encara se són pogudes organitzar algunes activitats en dies importants com lo Dia Internacional de la Llengua Materna, lo Dia Mundial de la Poesia o lo Dia del Llibre i la Rosa. Tot això és estat possible gràcies al treball continu dels voluntaris de l’Obra Cultural de l’Alguer i de Plataforma per la Llengua.

Publicitat
Publicitat

Amb aquesta campanya, Plataforma per la Llengua vol modernitzar l’estructura de la biblioteca, millorar-ne lo servici i emprar les redes socials per promoure les activitats. L’objectiu és que, una vegada tornats a la normalitat després de la pandèmia, la biblioteca pugui tornar a ésser lo punt de trobada, de coneixença i d’estudi que sempre és estada per tots los algueresos.

Per això, l’espaci té de poder tornar a acollir activitats culturals, cursos de llengua, grups de lectura o celebracions de recurrències especials. Per a l’ONG del català, és fonamental tornar a ofrir un espaci que permeti als algueresos de practicar la pròpia llengua i, sobretot, acostar la cultura i l’alguerés als més joves.

L’edifici actual de la Biblioteca Catalana de l’Alguer, situat a l’Alguer Vella, no és en condicions per reprendre aquestes activitats i, per això, amb la moneda recollida, s’eliminaran les barreres arquitectòniques de l’edifici, se ne millorarà la il·luminació i la climatització, i se compraran noves dotacions informàtiques.

Del punt de vista operatiu, se millorarà lo servici de préstec ajunint als voluntaris que ja hi treballen, un bibliotecari. En aqueixa manera, la biblioteca poguerà tendre un horari d’obertura més ampli, vist que és també la seu de l’Obra Cultural de l’Alguer i de la delegació a l’Alguer de Plataforma per la Llengua.

Les persones que contribuiran a finançar lo projecte sigueran citades en una placa de rengraciament que se posarà a dins de la biblioteca, amb el nom, cognoms i lloc d’origen. Entre totes les plaques se configurarà un mural simbòlic que servirà per il·lustrar la col·laboració i lo treball en reda de tots los territoris de parla catalana en la desfensa de la llengua en tot lo  domini lingüístic.

Una nova col·laboració entre l’Obra Cultural de l’Alguer i Plataforma per la Llengua l’Alguer

Plataforma per la Llengua té una delegació territorial a l’Alguer del 2013 que treballa per promoure l’ús del català a la ciutat sarda i crear sinergies amb les entitats de tot lo domini lingüístic. L’entitat col·labora amb la històrica Obra Cultural de l’Alguer, i gràcies a aquesta col·laboració, aquest maig s’és poguda recuperar la festa de Sant Joan de la Porta Llatina després de 175 anys.

En l’àmbit d’aquesta festa, la junta executiva de l’entitat s’és reunida a l’Alguer i ha firmat un acord amb Giuseppe Tilloca, president de l’Obra Cultural de l’Alguer, amb l’objectiu de suportar mútuament les activitats i donar un impuls conjunt la Biblioteca Catalana.

A més, durant la festa, les entitats han treballat perquè la vicesíndica de l’Alguer, Giovanna Caria, facessi una declaració a favor de la unitat de la llengua catalana i convidessi lo Consell Comunal a donar suport a la declaració. Se tracta d’un fet polític de gran importància, que contribueix a lligar los algueresos amb la resta del domini lingüístic i a reivindicar-los com a part d’una comunitat lingüística de 10 milions de parlants.

Lo català a l’Alguer, una llengua viva que aspira a gosar de més drets

En aquesta ciutat de Sardenya, lo 50% dels habitants diu que sap parlar en català i lo 88,2% lo comprèn; lo 20,1% l’ampra amb el primer fill, lo 17% l’ampra com a llengua inicial de conversació i lo 43% lo parla amb els sous amics. Són dats de l’Enquesta d’usos lingüístics de l’Alguer del 2015.

Al 2018, lo Consell Regional de Sardenya ha aprovat una llei que dona la possibilitat d’escolaritzar los minyons i los joves en català. Després d’aquest fet, Plataforma per la Llengua promou la campanya “Volem l’escola en alguerés” per fer pressió a les institucions i fer que aquest dret sigui efectivament aplicat. Se tracta d’una requesta assai popular condividida del 92,3% dels algueresos, que volen que sard i català siguin introduïts a l’escola. Enguany, sol 350 minyons han pogut participar en un dels set projectes educatius en alguerés activats a les escoles.

Plataforma per la Llengua treballa per garantir aquest dret, però també considera de gran importància fomentar la llengua més enllà de l’escola. Per aqueix motiu és clau reactivar la Biblioteca Catalana de l’Alguer i programar activitats culturals estimulants en alguerés que contribueixin a revitalitzar la llengua i a assegurar-ne el futur.

Per això, l’entitat fa una crida a fer una donació i a contribuir a salvar la Biblioteca Catalana de l’Alguer: