image_pdfimage_print

La Fundació Reeixida organitza un seguit d’actes per presentar públicament el projecte Rutes de la Llibertat: per conèixer els seus protagonistes, els seus recorreguts, la nostra història.

Es tracta d’actes d’homenatge en què es donaran a conèixer les rutes que travessant els Pirineus, durant la Segona Guerra Mundial, van organitzar els independentistes catalans que col·laboraren amb la Resistència Francesa (Maurice Alibi), per tal de salvar de la barbàrie nazi-feixista als qui se n’escapaven, com és el cas dels jueus, integrants del govern polonès, aviadors nord-americans i britànics, un ministre belga, el senador francès Tizier, Maurice Clavel i el ministre francès de la guerra Monteil, els fills del qual havien estat afusellats pels nazis entre molts altres. Un dels integrants de les cadenes d’evasió és l’únic català just entre les nacions, guardonat per De Gaulle, el rei d’Anglaterra i el president dels EUA.

Aquest projecte té com a finalitat complementar les rutes existents dels camins de llibertat d’evasió, però fent conèixer la dels militants independentistes catalans que un mes abans que els nazis entraren a París, formaren l'”Organització” que més tard esdevingué el Front Nacional de Catalunya (Moviment de resistència davant l’ocupació de l’estil d’altres moviments contemporanis a la resta del món davant la invasió dels règims totalitaris als quals combatien), operaren de 1939 fins al 1945.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Els seus integrants col·laboraren amb els serveis dels aliats i amb els governs francès, britànic, polonès; el govern polonès a l’exili va reconèixer el dret de Catalunya a la secessió i va donar per vàlida la seva lluita en l’àmbit internacional i nord-americà durant la Segona Guerra Mundial, per la qual cosa van ser reconeguts i guardonats per aquests governs amb medalles i certificats per la seva lluita contra el feixisme.

La notícia i la detenció del president Lluís Companys per la Gestapo i la seva entrega als franquistes i posterior assassinat al castell de Montjuïc, encara feu activar més fort les ganes d’acció dels joves que prenien part en els passos de frontera.

Us anunciem els dos actes que hi ha programats:

Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, el dissabte 28/05/22 a les 12 hores

Hi assistiran historiadors i familiars dels passadors i ajuntaments per on passaven aquests camins.

– Presentació a càrrec del director del centre, Enric Pujol.

– Conferència del Llicenciat en història contemporània i Doctor en Ciència Política, Fermí Rubiralta.

– Parlament de la filla d’un dels integrants de l’organització, i que s’ha posat el nom a una de Rutes de la Llibertat, Joana Viusà Galí.

– Intervenció del president de la Fundació Reeixida, Oriol Falguera.

Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, el dimecres 1/06/22 a les 12 hores.

Hi assistiran historiadors i familiars dels passadors i representants d’ajuntaments, Memorial Democràtic, membres del govern per a la promoció i la defensa dels drets humans i cònsols dels governs dels països que van donar cobertura i ajut a aquests lluitadors per la llibertat.

– Presentació a càrrec del president de la Fundació Reeixida, Oriol Falguera

– Conferència per part del Llicenciat en història contemporània i Doctor en Ciència Política, Fermí Rubiralta.

– Parlament del fill d’un dels integrants del passador de l’organització, a qui s’ha posat nom en les rutes, Aleix Font, glossarà la figura del seu pare.

Paral·lelament, hi haurà una exposició amb una mostra de materials originals, mapes, carnets, documents, títols que els governs aliats van donar a aquests militants.

Ruta 1: RUTA GREGORI FONT CATIVIELA – OCTAVI VILADROSA I JOSA

Banyuls de la Marenda (Rosselló) Estat Francès – Colera i Llançà (Alt Empor dà) – Barcelona

Gregori Font seria que s’havia escapat del Camp de concentració d’Agde (Occitània, Estat Francès) junt amb més militants de Nosaltres Sols!, seria el primer militant independentista, que entraria cap a l’interior per tornar a engegar el procés d’unitat independentista l’any 1939.

Més tard, serien Jaume Martínez Vendrell i Enric Pagès qui la farien, reprenent-la altre cop Gregori Font junt amb Joan Sardà Verdier i Octavi Viladrosa.

La ruta es podria fer pel coll de Rumpisó (versió curta) o pel coll de Banyuls.

Els municipis implicats serien: Banyuls, Portbou, Colera, Rabós, Vilamaniscle i Llançà.

Ruta 2: RUTA MANUEL VALLS DE GOMIS – JAUME CORNUDELLA OLIVÉ – RUTA JEAN OLIBÓ

La mateixa via d’escapada des de Perpinyà (Rosselló) Estat Francès ajudats per l’alcalde de Sant Cebrià de Ros selló (Rosselló) Estat Francès, Jean Olibó, acabant així el recorregut d’escapada de la Xarxa Maurice de la Resistència francesa.

Hi havia tres vies, per tant, era un compendi de les anteriors. Des de Perpinyà se sortia en cotxe direcció a l’inici de la caminada (a la Cerdanya, al Vallespir o a la Marenda) segons calgués cap a: la Cerdanya (Puigcerdà) RUTA MANUEL VALLS DE GOMIS.

El Vallespir (Sant Llorenç de Cerdans) JAUME CORNUDELLA OLIVÉ o l’Albera (Coll de Banyuls) RUTA JEAN OLIBÓ.

Que mitjançant tren una vegada passada la frontera, s’arribava a Barcelona.

Ruta 3: RUTA JOAN SARDÀ VERDIER – JAUME MARTÍNEZ VENDRELL

Els passos de frontera organitzats començaran amb una primera ruta des de Sant Llorenç de Cerdans (Vallespir) Estat Francès fins a Olot (Garrotxa), per acabar a Barcelona.

Els municipis implicats serien: Costoja, Sant Llorenç de Cerdans, Albanyà, Montagut, Castellfollit, sant Joan les Fonts, Olot

Ruta 4: RUTA ENRIC PAGÈS I MONTAGUT – RUTA MANUEL VIUSÀ I CAMPS

La Cerdanya, era travessada per Enveig (Alta Cerdanya) cap a Puigcerdà (Baixa Cerdanya).

També per Osseja (Alta Cerdanya) cap a Puigcerdà (Baixa Cerdanya).

Per totes aquestes rutes, els independentistes catalans arribaren a salvar milers de vides de perseguits pel nazi-feixisme. De fet, un d’ells és l’únic català reconegut per l’Estat d’Israel, just entres els justos.

Una vegada arribats a Barcelona, on eren enviats al consolat britànic o al polonès (Situat aleshores al carrer Fontanella, 10) per poder passar a Lisboa i d’allà arribar a Anglaterra, amb els documents falsos amb què els havien proveït els integrants del FNC.

Esperem la seva confirmació via correu electrònic a: contacte@reeixida.cat