image_pdfimage_print

Esquerra Republicana posa en marxa diverses iniciatives per monitorar el compliment de la Resolució 2381 (2021) de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Es tracta del conegut com a informe Cilevics —o Should politicians be prosecuted for statements made in the exercise of their mandate?—, aprovat el darrer 21 de juny del 2021, en què el Consell d’Europa admet que els líders independentistes empresonats eren presos i preses polítiques; convida Espanya a reformar el Codi Penal, concretament els delictes de rebel·lió i sedició; reconeix que el 1r d’octubre no hi va haver violència per part de la ciutadania; i proposa la via del diàleg i la resolució democràtica.

Per una banda, els republicans han presentat una proposició no de Llei al congrés dels diputats, en la qual exigeixen al govern espanyol la redacció d’un informe sobre el compliment de la Resolució, així com una compareixença mensual per informar del desplegament. De la mateixa manera, aquesta iniciativa l’han presentada al Senat a través d’una moció, la qual exigeix la compareixença mensual també en aquesta cambra.

Per altra banda, el grup d’Esquerra Republicana al Senat ha sol·licitat la creació d’una Comissió Especial de seguiment i evolució del compliment de la Resolució 2381 (2021) de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. La iniciativa ha rebut el suport de 25 membres d’EH-Bildu, Junts per Catalunya, el grup basc (EAJ-PNV) i l’Esquerra Confederal.

Publicitat
Publicitat

La senadora republicana i única membre independentista de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Laura Castel, que ha liderat la iniciativa a les Corts espanyoles, assenyala que Espanya —com tots els membres del Consell d’Europa— està sotmesa a diferents procediments de supervisió i rendiment de comptes. El Consell d’Europa és l’organització internacional que vetlla per l’estat de dret, la democràcia i els drets humans a Europa, ha recordat Castel, i ha clos: “si Espanya vol ser considerat un estat democràtic, homologat a la resta de membres del Consell d’Europa, hauria de complir amb aquesta Resolució”.