image_pdfimage_print

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha presentat aquest dimarts 9 de novembre, el seu nou llibre Aprenentatges i una proposta, tot dilucidant que “la proposta és construir un sol poble”. “La millor manera és que el poble pugui recuperar la paraula, la veu i d’aquí la proposta d’un referèndum sense adjectius”, ha dit. Durant la presentació a la sala La Paloma de Barcelona, i acompanyat de diverses personalitats dels àmbits literari, social i polític, Cuixart ha afirmat que “tocarà als polítics i a les institucions vehicular aquesta proposta de la manera que creguin”, però ha assegurat que “les lluites compartides, la perseverança i la cohesió social per a la llengua i la cultura han de ser l’element vertebrador”. Segons Cuixart, no es pot “caure en la desesperança”, i ha emplaçat la societat civil a “entendre que tot el que fem plegats és bonic perquè no ho fem per construir una societat millor, més justa, malgrat totes les adversitats pel que fa a feixisme, intolerància, emergència climàtica i manca de qualitat democràtica”.

Acompanyat pel vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, Cuixart ha donat les gràcies a la “gran família d’Òmnium”, i ha debatut també sobre el paper del jovent davant del procés i la repressió. “El jovent d’aquest país és el que va plantar cara als 100 anys de condemna”, ha recordat Cuixart, destacant que és un jovent que “sempre hi és”, al mateix temps que Mauri ha esmentat la necessitat de formar-nos i fer-ho “junts i millor”, com a síntesi d’allò que respira el llibre.

Cuixart també ha volgut esmentar la força de l’exili, i ha repassat la seva estratègia judicial al Judici a la Democràcia. “Des de l’exili es va poder fer un altaveu internacional que complementava molt la tasca que nosaltres fèiem des de la presó”, ha dit. Un altaveu, ha afegit, que “encara avui és molt important”, ja que va afegir una repercussió mediàtica prou gran perquè l’Estat espanyol es veiés obligat a posar fi a la presó: “Si ens han acabat traient de la presó, no ha sigut perquè Pedro Sánchez s’hagi convertit de cop i volta en molt bona persona i li hagi sabut greu el patiment de les nostres famílies, sinó també per la pressió internacional i tots els fronts de lluita que ens representen”.

Publicitat

Sobre el judici, ha recordat, el moment clau va ser quan va decidir acusar l’Estat: “El sentit era lluitar per l’exercici de drets fonamentals i això va ser preciós perquè se’m va obrir un nou món”. Segons ha explicat, en aquell judici es va aconseguir “obligar l’Estat a discutir sobre desobediència civil i el dret a l’autodeterminació”. Un “Jo acuso”, ha dit, que també es veurà al Tribunal Europeu de Drets Humans. En paraules de l’advocada Laia Serra, amb qui ha compartit col·loqui, el Judici a la Democràcia va ser “un judici de país que va conformar una cultura jurídica”.

Però indagant també en la part més vivencial, Cuixart ha volgut recordar que va ser en el moment de prendre consciència de pres polític quan va decidir lluitar, i amb totes les conseqüències: “Vam decidir que seríem presos polítics i no ens negaríem a viure, i tampoc renunciaríem a construir la nostra família”. De fet, ha indicat, “no hi havia millor lloc per lluitar per la independència que dins de la presó”. Una reflexió que també ha compartit l’escriptora i activista Núria Cadenes, que ha descrit el llibre de Cuixart amb els adjectius de “dolor, coneixement i resiliència”.

La cel·la, la sala, les places i la vida

L’acte ha començat amb l’espectacle d’ombres Jaume de vidre, a càrrec de la companyia Mercè Framis, i s’ha vertebrat a través de diverses converses que ha moderat pel director editorial de Som i Ara Llibres Joan Carles Girbés, i que han permès introduir els lectors en els quatre capítols del llibre: la cel·la, la sala, les places i la vida. Durant poc menys d’una hora, Cuixart ha compartit visió amb l’escriptora i activista Núria Cadenes, l’advocada Laia Serra i el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri. Finalment, i després d’un  breu espectacle de dansa de Les impunxibles, Cuixart ha repassat les seves experiències més personals de vida durant aquests quatre anys, abans de passar a signar llibres.

Durant l’acte també s’han pogut escoltar unes paraules del president Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira. També hi han assistit membres de la Junta Nacional i territorials d’Òmnium, de l’equip jurídic de Jordi Cuixart, presos polítics, representants d’un ampli ventall d’entitats de la societat civil i el món cultural dels Països Catalans com l’ANC, Irídia, Novact, La Bressola, la Taula del Tercer Sector, Coop57 o Punt de Referència; activistes com Pepe Beunza, Martí Olivella, August Gil Matamala o Magda Oranich; representants de partits polítics sobiranistes i sindicats.