image_pdfimage_print

El proper dimecres 18 de novembre, a les 7 del vespre, tindrà lloc l’acte organitzat per l’Associació Llengua Nacional per a lliurar el III Premi Llengua Nacional. L’entitat va posar en marxa aquest guardó el 2018, després d’haver reprès el que fa uns anys havia estat el Premi Ramon Aramon a la lleialtat lingüística i haver-lo actualitzat amb un format nou i enfocat al reconeixement de petites empreses.

Atès que enguany les condicions sanitàries impedeixen de fer l’acte d’una manera presencial, el mateix president de l’Associació Llengua Nacional, Abel Carretero, serà l’encarregat de dirigir-ne la retransmissió en vídeo a través del canal de YouTube de l’associació. També hi participarà Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat, ja que el Premi compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística.

En aquesta línia, el Premi Llengua Nacional vol reconèixer i posar en valor projectes empresarials d’arreu dels Països Catalans que demostrin un compromís ferm amb el català i que contribueixin a l’extensió de l’ús i del bon ús de la llengua. Com en les edicions anteriors, hi poden participar petites empreses i cooperatives (comerços, mitjans de comunicació locals, editorials, cooperatives de consum, etc.) que destaquin per la seva defensa de la llengua.

Publicitat
Publicitat

Les 17 candidatures rebudes són molt variades, i inclouen des de petites editorials fins a altres iniciatives culturals, musicals i d’oci en xarxa, passant per cooperatives de productes locals, empreses de serveis turístics i de lleure, comerços i altres projectes relacionats amb la difusió de la llengua en diversos vessants. Pel que fa a la seva localització, hi ha projectes de Manresa, Lleida, Mataró, Cardedeu, el Pallars, Palma o Barcelona, entre d’altres.

La proposta guanyadora s’endurà un xec de 2.000 euros. Així mateix, el guanyador també rebrà un elegant faristol creació de l’empresa Art Innova, que ha accedit amablement a personalitzar-lo per a Llengua Nacional. També hi ha la possibilitat que s’atorgui una menció especial a algun altre projecte, tal com recullen les bases del premi, publicades a la pàgina web de l’entitat. En cas que sigui així, el projecte mencionat s’endurà 500 €.

«Aquest 2020 està sent complicat per a tothom, i especialment per al petit comerç i les petites empreses, que ha vist com a causa de les restriccions ha perdut molts mesos de negoci. Avui més que mai, el Premi Llengua Nacional té tot el sentit, ja que permetrà donar un petit respir a algun d’aquests petits negocis», explica Abel Carretero, president de Llengua Nacional. «El que pretenem és refermar la idea que la llengua és necessària en tots els àmbits de la vida quotidiana, també en el de les petites empreses, un dels que de vegades sol acusar més la manca de vitalitat social del català en alguns territoris.»