image_pdfimage_print

La Plataforma per la Llengua ha estat demanant a l’empresa aquests darrers dos anys que respecti els drets dels catalanoparlants i que usi la nostra llengua. Per això, l’ONG del català felicita la companyia de Califòrnia per aquest pas, per bé que li recorda que encara queden alguns aspectes pendents, com la incorporació del català a la web. 

La Plataforma per la Llengua entén que, amb aquest anunci, la Generalitat de Catalunya pot començar a aplicar l’acord del passat novembre i només comprar cotxes amb el software de la pantalla digital en català. 

Els cotxes de Tesla ja incorporen el català com a llengua al menú lingüístic de la pantalla digital i és la primera marca de cotxes que té present aquesta llengua en els seus vehicles. La Plataforma per la Llengua va contactar per primera vegada amb l’empresa automobilística americana a l’inici de 2018, per demanar-li que adeqüés la qüestió dels panells de control, com  també que incorporés el català a la pàgina web i als comandaments de veu i navegació. Després d’una tasca ininterrompuda que ha durat dos anys, amb converses entre les dues parts, Tesla ha fet aquest pas i esdevé la primera empresa automobilística que té el català als seus vehicles. Concretament, Tesla ha incorporat la possibilitat de configurar en llengua catalana els panells de control en qualsevol dels seus cotxes gràcies a l’actualització 10.2 del seu software. A banda, els manuals dels vehicles de Tesla també són consultables en la nostra llengua per als clients.

Des de l’ONG del català felicita Tesla per aquest pas i destaca que encara queda feina per fer perquè la possibilitat que el sistema Tesla entengui ordres per veu en llengua catalana no és possible i el web de de la companyia encara no es pot consultar en català. La Plataforma per la Llengua continuarà treballant per aconseguir que la llengua tingui més presència a Tesla però reconeix que a poc a poc avancem en la normalització del català al sector automobilístic, un sector estratègic. En aquesta línia, convé remarcar que recentment gràcies a la feina de la Plataforma per la Llengua s’ha aconseguit que tres marques de vehicles –Toyota, Lexus i SEAT– tradueixin els manuals al català en versió digital. Malauradament, però, encara avui dia aquesta feina resta amagada per la negativa de les empreses a distribuir-los amb els vehicles, tal com estableix la llei.

Així doncs, la Plataforma per la Llengua espera que la bona notícia que implica el pas fet per Tesla serveixi per esperonar totes aquelles marques que encara desenvolupen pràctiques empresarials al marge del que obliga el Codi de Consum de Catalunya, i que tractin de la mateixa manera els consumidors catalans que els de la resta de mercats a qui adrecen els seus béns i serveis. La Plataforma per la Llengua seguirà treballant perquè altres marques segueixin el mateix camí de Tesla.

Publicitat
Publicitat

Finalment, l’ONG del català entén que, a falta de la incorporació del català als comandaments de veu, s’ha acabat l’excepció que preveia l’acord de govern de la Generalitat de Catalunya del passat 12 de novembre de 2019, segons la qual les compres de la Generalitat podien obrir-se a proveïdors que no complissin amb els requisits de disposar de la pantalla digital, l’assistent i el manual d’instruccions en català, només “si no existeixen en el mercat productes o serveis que puguin acomplir els requisits de disponibilitat lingüística esmentats”.

Així doncs, els proveïdors de cotxes de la Generalitat i el sector públic que en depèn reben un missatge clar: el temps d’excloure el català i vendre a l’administració té els dies comptats.

Més imatges de la pantalla digital de Tesla en català aquí.