Dos manifestants amb màscara a Hong Kong | Font: 90sfoto
Dos manifestants amb màscara a Hong Kong | Font: 90sfoto
image_pdfimage_print

Aquest dilluns la Cort Suprema de Hong Kong ha decretat la inconstitucionalitat de la prohibició de dur màscara que havia imposat el govern pro-xinès del territori autònom per tal de combatre les protestes que tenen lloc des de fa mesos per reclamar llibertat i democràcia. El tribunal ha conclòs que la prohibició decretada pel govern de Carrie Lam el mes passat, basada en una llei de l’època colonial britànica, és contrària a la llei bàsica de Hong Kong, equivalent al que seria una constitució del territori autònom.

És la segona victòria del moviment pro-democràcia després de sis mesos de lluita. La primera fou aconseguir que el govern de Hong Kong retirés la llei d’extradició, que fou l’element que va generar l’inici de les protestes per la preocupació que causava la possibilitat que Hong Kong pogués extradir presos polítics a la Xina, on a diferència de Hong Kong, no tindrien cap mena de garantia judicial.

La prohibició de dur màscares ha estat desafiada per centenars de manifestants que han continuat fent-ne ús per tal d’evitar els gasos lacrimògens de la policia i per tal de protegir la seva identitat. Aquesta resolució judicial no s’espera que calmi els ànims, ja que les darreres setmanes han estat unes de les més intenses pel que fa als enfrontaments entre la policia i els manifestants, que han estès les protestes per tota la ciutat per intentar col·lapsar-la i que han ocupat diversos campus universitaris.

Publicitat