Entrada al TSJC
image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dilluns, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que una sentència condemnatòria per no haver retirat els llaços grocs i les pancartes dels edificis de la Generalitat “no canviarà el destí d’aquest país”. “Em podeu condemnar, però no canviareu la legitimitat amb què vaig ser elegit; em podeu condemnar, però no canviareu el meu compromís amb Catalunya; em podeu condemnar, però no canviareu la voluntat del poble català; em podeu condemnar, però no canviareu el destí d’aquest país”, ha avisat. El cap de l’Executiu ha fet ús de la paraula en l’al·legat final del judici, el primer que porta un president en actiu davant dels tribunals.

En aquest sentit, el president Torra ha denunciat que la causa respon a una “estratègia” que vol anul·lar la seva investidura i “alterar el panorama polític català”. “Lamento dir-los que en aquest país ens regim democràticament i on s’escullen els presidents de la Generalitat és al Parlament de Catalunya”, ha advertit. “No vinc atordit ni en silenci, vinc a dir-los que no renunciaré mai a defensar els drets socials, civils i polítics de tots els ciutadans catalans”, ha deixat clar, remarcant que “el Parlament de Catalunya és l’únic al qual deu obediència perquè és on rau la sobirania dels catalans”.

El cap del Govern ha recordat que la seva primera obligació és vetllar “pels drets i llibertats”. “No renunciaré mai a defensar els drets civils, socials i polítics de tots els ciutadans catalans, de tots, no només dels independentistes; no renunciaré mai al dret d’autodeterminació de Catalunya; no renunciaré a defensar els nostres presos polítics i exiliats; no renunciaré a la dignitat de tots aquells que han ostentat el càrrec de president de la Generalitat i que m’han precedit”, ha insistit.

Publicitat
Publicitat
Arribada al TSJC acompanyat de representants polítics i d’entitats

En la sessió del matí, i en resposta a les preguntes de la defensa, el cap de l’Executiu s’ha refermat en la seva decisió de “no obeir” l’ordre “il·legal” de la Junta Electoral Central (JEC), que el comminava a retirar els llaços grocs i les pancartes dels edificis públics de la Generalitat. “Sí, la vaig desobeir”, ha declarat el cap del Govern, perquè, “era il·legal” i perquè “com a president de la Generalitat, vaig complir amb el meu deure, que és defensar els drets i les llibertats dels meus conciutadans, que en aquest país ha costat molt, que ens els hem hagut de guanyar centímetre a centímetre, i no permetré mai que siguin vulnerats ni trepitjats”.

Davant els magistrats del TSJC, el president ha insistit que l’acord de la JEC “era nul”, perquè “no és un òrgan superior jeràrquic al president de la Generalitat” i perquè la Generalitat “no participava en aquest procés electoral”; però, a més, ha recordat que no tots els edificis de la Generalitat són competència del president. Per això, ha denunciat que la Junta “em volia fer prevaricar, perquè pretenia que dictés una ordre general per retirar estelades, llaços grocs i pancartes pels nostres presos polítics i exiliats, quan és evident que no tenia competència per dictar una ordre com aquesta”.

En resposta a les preguntes dels seus advocats, el president ha explicat que es van penjar les pancartes en record dels presos polítics i exiliats perquè “existeix en aquest país un gran consens social que la judicialització de la política no és una cosa que als catalans ens agradi, sinó que ens repugna”. Ha recordat també que el Parlament va rebutjar en dues ocasions una proposició que instava el Govern a retirar els llaços i les pancartes dels edificis públics, i ha posat en relleu el suport internacional, amb “una resolució importantíssima del Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, que instava el govern d’Espanya a donar la publicitat necessària de les irregularitats comeses en aquesta injustícia que s’estava cometent”.

“La pregunta no és per què hi eren les pancartes, sinó per què no hi eren en tots els edificis públics de Catalunya”, ha assegurat el president. I ha afegit: “jo no ordenaré mai a ningú que retiri un llaç o una estelada o qualsevol altre símbol que consideri que ha de lluir al seu edifici”.

Podeu llegir l’al·legat final complet clicant elallegat final President Torra.