image_pdfimage_print

El Govern ha aprovat l’Estratègia Blockchain de Catalunya amb la voluntat de situar Catalunya com a país capdavanter en l’ús i el desenvolupament de les tecnologies de registre distribuït (DLT).

La blockchain (cadena de blocs) és una tecnologia que permet mantenir un registre de transaccions permanent, immutable i cibersegur sense necessitat d’intermediaris o autoritat central. És una base de dades distribuïda i descentralitzada i encriptada que garanteix les transaccions, les fa irrevocables i transparents.

L’aplicació de les tecnologies DLT a l’Administració pública permet augmentar la transparència, garantir la confiança ciutadana i, alhora, facilitar la integració i la robustesa de les solucions. Per aquest motiu, resulta especialment indicada per a la gestió dels serveis públics, així com per a la implementació de processos de participació ciutadana.

Publicitat
Publicitat

Alguns dels projectes que avui ja estan en marxa o que veuran la llum properament en l’àmbit de l’Administració pública són els següents:

· Sistema d’identificació verificada de Catalunya. Es desenvoluparà un model d’identitat digital autosobirana sobre tecnologies blockchain.

· Registre de consentiment.

· Millora de la gestió dels residus.

· Suport en el trasplantament d’òrgans.

· Habilitació del dret de donació de dades per part d’un pacient. Utilitzar la tecnologia blockchain per tal que un pacient pugui autoritzar una tercera persona a accedir al seu historial clínic per poder fer recerca.

· Suport a la transició energètica impulsant l’autoconsum fotovoltaic i permetre que el ciutadà que generi la seva pròpia energia i l’emmagatzemi amb bateries pugui compartir-la a través de la tecnologia blockchain.

· Canal segur entre el Parlament i la Generalitat de Catalunya. El projecte tindria com a objectiu la creació d’un servei web intern per a l’enviament i emmagatzematge segur de missatges i traces entre el Parlament i la Generalitat de Catalunya. Així mateix, aquest projecte es presenta com una prova de concepte de l’ús de la tecnologia blockchain per assegurar les comunicacions entre les dues entitats, gràcies a les característiques que presenta aquesta tecnologia pel que fa a traçabilitat, immutabilitat i seguretat.

Per seguir desenvolupant aplicacions i casos d’ús, el Govern crearà també un entorn de proves en què els diferents àmbits de la Generalitat de Catalunya i d’altres agents del sector públic puguin provar projectes en un entorn controlat i amb una regulació específica per analitzar-ne el funcionament. En aquest sentit, es crearà un laboratori de proves dins el Govern, un pla de formació per al personal de l’Administració i un observatori de les tecnologies blockchain i DLT, encarregat d’identificar, catalogar i analitzar les tendències i el desenvolupament tecnològic a escala nacional i internacional.

L’ecosistema blockchain a Catalunya és avui un ecosistema emergent on el 60% de les empreses tenen menys de quatre anys. A Catalunya tres centres TECNIO desenvolupen la tecnologia de cadena de blocs: Eurecat, la Fundació i2CAT i el Centre Easy. L’ecosistema també està format per entitats i iniciatives de suport al seu desenvolupament.