image_pdfimage_print

Carlos González, (Salamanca, 1977). Militant a Pirates de Catalunya des del 2011. Resident a Alcoletge. Membre de la Coordinadora Administrativa entre 2012 i 2013, i des del 2017 fins a l’actualitat. Regidor de l’Agrupació d’Electors del Comú de Lleida a l’Ajuntament de Lleida. Diplomat en Ciències Empresarials per la USAL.

A mitjans de març el Partit Pirata presenta la coalició al Congreso de los diputados, conjuntament amb Poble Lliure i Som Alternativa, us decidiu doncs a tornar a participar en les eleccions espanyoles, des del 2011 que fou la primera vegada i fins ara la darrera. Per què la coalició al Congreso?
Pirates de Catalunya té establert en els estatuts que sempre es presentarà a les eleccions i referèndums que es convoquin. Alhora, es va obrir una consulta interna per confirmar la decisió de presentar-se. La setmana següent, la militància, a través del mateix sistema de democràcia directa, va aprovar amb un 83% participar en el Front Republicà, coalició formada per Poble Lliure i Som Alternativa.

Valoreu alguna possible coalició per a les eleccions europees?
No. Penso que el moviment Pirata a Europa necessita formar un grup polític propi al Parlament Europeu i, per tant, es necessita representació de diferents països. Ens presentem amb la convicció que a Catalunya i per l’efecte de la circumscripció única podem aportar eurodiputats al moviment per aconseguir aquest objectiu.

Per tal d’esdevenir partit europeu dins el Parlament Europeu us calen eurodiputats en estats diferents. Quin és l’escenari que dibuixeu des del partit Pirates?
En la darrera visita que una delegació de Pirates de Catalunya vam fer al Parlament Europeu, com a suport a diversos denunciants de corrupció a l’Estat espanyol, ens van informar que per esdevenir partit europeu calien 25 eurodiputats de 7 països diferents. Passi el que passi, l’escenari és de treball constant amb l’objectiu d’oferir una alternativa positiva a tota aquella gent que se senti orfe o que abans no havien votat en aquestes eleccions; que no surtin del col·legi de la seva localitat sense haver votat algú.

Publicitat

Creieu que us podeu acostar a la xifra?
De moment està per veure què passa amb el Brexit. El Parlament Europeu a començaments d’any va establir dos escenaris, un amb acord i l’altre sense. La previsió de sortida del Regne Unit, però, suposaria un augment de 5 eurodiputats corresponents a l’Estat (de 54 a 59) que permetria, a través de la Llei D’Hondt, facilitar l’accés de partits petits com Pirates de Catalunya.

Pirates de Catalunya sou el primer partit acceptat com a Pirata sense tenir un estat pròpiament a darrere, si bé esteu dins la Confederació Pirata —d’àmbit ibèric, per què decidiu presentar-vos sols a les eleccions europees?
Som fundadors de dret propi d’European Pirates i la Confederació va ser una coalició electoral per a les anteriors eleccions. Ara, amb la nova llei de partits polítics i arran de la nostra activitat política als ajuntaments i al Parlament de Catalunya, som el partit pirata de referència a les terres ibèriques, independent i sense estar supeditats a cap altra formació.

El maig de 2018 entra en vigor la nova llei de protecció de dades a nivell europeu (Reglament General de Protecció de Dades Europeu – RGPD) que pretén regular l’intercanvi i privacitat de les dades, quina valoració en fas?
Valoració agredolça. És una norma que ve a arreglar la privacitat de les dades personals i per tant dels drets fonamentals però que per desgràcia els legisladors no es prenen seriosament, com ha passat amb la incorporació en la LO 3/18 de LOPDiDD de l’article 58 bis de la LOREG que el Defensor del Poble ha hagut d’interposar un recurs d’inconstitucionalitat perquè els 341 diputats presents van aprovar-la. Els consumidors, els infants, els difunts… Totes necessitem que empreses i institucions que disposin de les nostres dades de caràcter personal les tractin de forma curosa i, alhora, que habilitin mecanismes senzills per exercir els drets associats com l’accés, la rectificació, la cancel·lació o la supressió de dades. I el nou dret de portabilitat, que en mentalitat europea de mercaderia fins i tot de les dades personals, permetria un major control democràtic de les nostres dades. Però tot sembla ser paper mullat i per desgràcia és un tema difícil d’explicar sense tecnicismes.

Heu fet algun procés participatiu de caràcter obert per a la confecció de la llista electoral o del programa?
Ha estat tan participatiu que s’han votat els 83 punts del programa europeu comú per part de la nostra militància. Vam participar en la seva redacció i si el cicle electoral ho permet, farem aportacions per generar un programa propi complementari, però sempre basat en la defensa dels drets d’autodeterminació dels pobles, ara mateix inclòs en el CEEP com a drets fonamentals i l’ideari propi.

Com a partit que aposta per la democràcia directa, què opineu des de Pirates del procés de Primàries Catalunya per a la configuració de llistes obertes per a les municipals de maig de 2019?
Cada territorial i local està i ha estat treballant les llistes i coalicions electorals. Després les valoren en assemblea i les ratifiquen majoritàriament totes. Cada agrupació local té llibertat de decisió

Quin és el vostre posicionament respecte a la independència? Com preteneu defensar el mandat del 1r d’octubre?
El nostre és un posicionament clar i, alhora, complex. Com he dit abans, ens presentem a qualsevol procés de votació que les autoritats convoquin. El 1r d’octubre vam ser al davant i al darrere. Abans i després vam ratificar el posicionament de la votació, ja que pels Pirates el dret d’autodeterminació dels pobles és innegociable. Defensar el 1r d’octubre és portar la veu pirata a l’Europarlament, és afrontar responsabilitats personals i col·lectives per emprendre les polítiques que portin Catalunya a convertir-se en una república independent. Si Catalunya i el seu Parlament no té independència per fer una llei contra el canvi climàtic, per exemple, haurem de dir NO a tot a les Corts generals. L’1-O vam votar i això per un pirata és sagrat. La democràcia va parlar i els nostres representants tenen un mandat popular.