Acte de commemoració de la massacre de la Plaça de Tian'anmen al parc Victòria de Hong Kong
Acte de commemoració de la massacre de la Plaça de Tian'anmen al parc Victòria de Hong Kong
image_pdfimage_print

Com cada any, els hongkonesos s’han reunit al Parc Victòria de la ciutat per tal de recordar i denunciar els fets de la plaça de Tian’anmen que varen tenir lloc el 4 de juny de 1989 a la ciutat de Pequín. En aquella data tenien lloc a la capital xinesa protestes liderades per estudiants per denunciar l’excessiva repressió del règim comunista del país, les reformes econòmiques impulsades pel govern i l’elevada inflació i atur que patia el país.

Les protestes tenien lloc des del 15 d’abril del mateix any i el govern xinès n’havia exigit la dissolució. Malgrat que hi havia divisió d’opinions dins del Partit Comunista Xinès finalment es va optar per supremir les protestes per la força. El govern va declarar la llei marcial el 20 de maig i posteriorment, la nit del 3 de juny, va enviar els tancs i la infanteria de l’exèrcit a la plaça de Tian’anmen per a dissoldre la protesta. Les estimacions de les morts civils varien: de 400 a 800 segons la CIA; 2600 segons fonts no identificades de la Creu Roja Xinesa. D’altra banda, el nombre de ferits s’estima entre 7.000 i 10.000.

Ja l’any 1989, Hong Kong s’havia solidaritzat amb les protestes xineses, malgrat que en aquell moment estava sota sobirania britànica. El mateix parc on ahir hi tenia lloc la commemoració dels tràgics fets del 4 de juny, s’havia omplert de manifestants en suport de les reclamacions que feien les mobilitzacions de Pequín.

Publicitat

Des de llavors, cada any s’organitza l’acte commemoratiu que té una elevada participació dels ciutadans de Hong Kong. Actualment està organitzat per l’Aliança de Hong Kong en suport dels moviments democràtics i patriòtics. La reivindicació actualment pren molta més rellevància pel context que viu Hong Kong. Després que l’1 de juliol de 1997 el Regne Unit transferís la sobirania de la ciutat-estat a la Xina, Hong Kong n’està patint la pressió per tal que a poc a poc s’incorpori a la dinàmica de la resta del país, sota control del Partit Comunista Xinès. En aquest sentit, en els darrers anys hi ha hagut protestes com les de la Revolució dels Paraigües que va tenir lloc l’any 2014 en contra de la reforma de la Llei electoral del Comitè Permanent de l’Assemblea Nacional Popular.

Els carrers propers al parc Victòria estaven plens ahir d’activistes que repartien fulletons i cridaven consignes diverses mirant de promocionar les seves reclamacions entre els milers d’assistents als actes commemoratius. Entre altres, la denúncia dels canvis en el sistema educatiu que està patint el país per tal d’incorporar una línia més pro-Pequín en els continguts curriculars, la demanda d’un canvi del sistema electoral per tal que tots els membres del Parlament siguin d’elecció directa o la finalització del sistema de dictadura de partit únic a la Xina.

L'activista prodemocràcia Joshua Wong fent un discurs en un carrer adjacent al parc Victòria moments abans de l'inici de l'acte commemoratiu
L’activista prodemocràcia Joshua Wong fent un discurs en un carrer adjacent al parc Victòria moments abans de l’inici de l’acte commemoratiu

Durant l’acte que va tenir lloc en sis camps de futbol que hi ha a l’interior del parc es varen cantar himnes amb un alt contingut polític i de denúncia, es varen passar diversos vídeos de denúncia de familiars de les víctimes del règim i es varen fer parlaments que animaven a la gent a persistir en la lluita perquè el govern xinès reconegui uns fets que actualment nega que tinguessin lloc i que en demani perdó.