Dissabte 21 d’octubre a la tarda, mig milió de catalans van concentrar-se i emplenar el Passeig de Gràcia fins a Plaça Catalunya per reclamar llibertat pels Jordis així com mostrar la seva oposició al cop d’estat dut a terme pel govern central.
Després de la reunió amb el Consell de Ministres, Mariano Rajoy va comparèixer dissabte migdia davant la premsa per detallar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, un veritable cop d’estat contra Catalunya, amb la presa de possessió del control de la Generalitat, els Mossos i TV3. L’aplicació de l’article 155 a Catalunya es pretén dur a terme amb el suport dels partits polítics que s’engloben dins el bloc monàrquic: PP, PSOE i Ciutadans.
La resposta de la societat catalana ha estat una concentració multitudinària per exigir l’alliberament immediat dels presidents de l’ANC, Jordi Sánchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La marxa també ha estat un clam a favor de la defensa dels drets, les llibertats i la independència. A la marxa també hi han assistit el president Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i membres del Govern, entre altres representants de la taula per la democràcia. La manifestació s’ha clos amb l’emotiva actuació de Maria del Mar Bonet Què volen aquesta gent i el cant d’Els Segadors per part de tots els assistents.
Les reaccions al cop d’estat del govern central
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, dissabte a les 19.00 h, va fer una declaració solemne acompanyada dels secretaris de la Mesa del Parlament, insistint que la petició de diàleg per part de la Generalitat cap al govern espanyol ha estat resposta amb l’empresonament de dues persones, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, únicament per les seves idees, i són per tant, presos polítics. Forcadell ha titllat de greu irresponsabilitat l’anunci del president Rajoy de l’aplicació del 155, considerant-lo “un cop d’estat de facto, amb el qual pretén escapçar les institucions catalanes i apropiar-se’n, un cop a la democràcia a l’Europa del s. XXI”. I s’ha compromès, davant “l’atac més greu a les institucions catalanes des del seu restabliment, a defensar la sobirania del Parlament”.
Posteriorment, el president Puigdemont va fer una declaració institucional televisada a les 21.00 h on, també en castellà i anglès, amb clar missatge per a la comunitat internacional, va explicar l’intent de l’Estat espanyol de “liquidar l’autogovern i la democràcia”. Puigdemont va demanar la convocatòria d’un ple per tal d’iniciar la defensa davant aquest atac institucional. Demà dilluns es reuneix la junta de portaveus al Parlament per tal de fixar-ne la data i el contingut, si bé es preveu que sigui el divendres 27 d’octubre, coincidint amb el dia escollit per celebrar al Senat el debat que ha de validar el 155, i que hi contingui la votació per aixecar la suspensió de la Declaració d’Independència del dia 10 d’octubre.
Per altra banda, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, davant l’anunci d’intervenció dels mitjans de comunicació, va emetre un comunicat on declarava que la corporació es mantindrà ferma, amb la missió d’oferir a tots els ciutadans de Catalunya, en compliment del mandat del Parlament, un servei públic de qualitat, compromès amb els principis ètics i democràtics, i amb el pluralisme. Més explícit va ser el comunicat del Consell Professional i el Comitè d’Empresa de Catalunya Ràdio que va respondre que davant l’aplicació de l’article 155, impròpia d’una democràcia, “no tindrem més remei que no reconèixer la seva autoritat”.