Logotip de la Diputació de Barcelona a l'exterior de l'edifici | Kippelboy (Viquipèdia)
Logotip de la Diputació de Barcelona a l'exterior de l'edifici | Kippelboy (Viquipèdia)
image_pdfimage_print

L‘anunci de Mariano Rajoy dels detalls de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola per tal de prendre el control de l’autonomia catalana amb mesures que sobrepassen amb escreix qualsevol interpretació d’aquest article que el forcés en favor d’Espanya, ha començat a produir moviments en el món local català.

Quatre alcaldes del PSC ja s’han desmarcat del suport del PSOE al govern de Mariano Rajoy per l’aplicació d’aquest article. Són Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, que ha dimitit de l’executiva nacional del PSOE. Juntament amb ella, tres alcaldes més, Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, Josep Mayoral, alcalde de Granollers i Ignasi Giménez, alcalde de Castellar del Vallès, van fer públic ahir un manifest en què demanaven al PSC que votés en contra de l’aplicació del 155 al senat.

D’altra banda, hi ha hagut altres membres del PSC que han reaccionat a la decisió del PSOE de donar suport al PP. Entre elles el secretari d’organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, que ha presentat la dimissió del càrrec que ocupava.

Publicitat
Publicitat

A les Illes Balears també ha tingut repercussió la decisió del partit estatal i la direcció del PSIB ha anunciat la convocatòria d’un comitè polític aquesta mateixa setmana en el qual adoptarà la seva postura oficial sobre el tema i s’estima probable que demanin al seu senador, l’expresident Francesc Antich, que hi voti en contra.

És probable que aquesta setmana hi hagi més moviments i pressions però finalment el desenllaç final pot tenir més o menys efectes segons el que acabi votant l’únic senador que té el PSC, l’expresident de la Generalitat, José Montilla. Si hi vota en contra encara podrà donar certes justificacions als partits independentistes per no trencar pactes locals, comarcals i provincials amb aquest partit. Però si hi votés a favor podria desencadenar tot un seguit de trencaments que podrien afectar diverses coalicions de govern en el territori.

Nosaltres en aquest article ens centrarem en les administracions amb més poder després de la Generalitat de Catalunya, que són les diputacions. A la Diputació de Barcelona, la Junta de Govern està formada per diputats de l’antiga federació de CiU, d’ERC i del PSC. La presidència l’exerceix Mercè Conesa, del PDeCAT, i CiU hi té un total de 8 membres. Entre ells Sònia Recasens, militant de la dissolta Unió Democràtica de Catalunya, que actualment forma part del grup provincial de CiU com a independent. ERC també forma part de la junta amb 8 membres. Finalment el PSC hi participa amb 1 sol membre, l’alcaldessa Núria Parlon, la qual ocupa la Vicepresidència cinquena. En el seu cas, el fet que ja s’hagi desmarcat de l’aplicació del 155 la pot blindar dins el govern de l’organisme provincial. Caldrà veure quines mesures pren en cas que el PSC finalment decideixi votar a favor del 155.

A la Diputació de Tarragona, la Junta de Govern està formada per CiU i el PSC. En concret la presidència l’ocupa l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet; militant de PDeCAT. CiU hi té un total de 7 membres, comptant Poblet, entre ells destaca Joan Josep Malràs Pascual que és un dels alcaldes que manté Unió malgrat estar en procés de dissolució. Pel que fa al PSC, hi participa amb un total de 3 membres, l’alcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros, Josep Masdeu, que ocupa la vicepresidència segona i és alcalde de la Selva del Camp i Immaculada Costa, que porta les àrees de Medi Ambient, Salut Pública i Territori i és alcaldessa de Montmell. La posició del PSC a Tarragona i en especial la de Josep Fèlix Ballesteros és molt més dura que la de Núria Parlon i en declaracions recents ha dit que “Vam advertir del xoc de trens de conseqüències nefastes”, sense desmarcar-se de l’aplicació del 155 i demana a Carles Puigdemont que convoqui eleccions. Això podria provocar el trencament del pacte de govern que té amb CiU.

Finalment, a les diputacions de Lleida i Girona, CiU hi governa en solitari, per tant no s’hi esperen moviments per l’aplicació del 155.