Reunió de la Mesa del Parlament d'aquest dimarts al matí | Parlament de Catalunya
Reunió de la Mesa del Parlament d'aquest dimarts al matí | Parlament de Catalunya
image_pdfimage_print

La Mesa del Parlament, a proposta de la presidenta, Carme Forcadell, ha acordat avui per unanimitat atorgar la Medalla d’Honor del Parlament en la categoria d’or al cos dels Mossos d’Esquadra, els serveis d’emergències, la Guàrdia Urbana i la policia local de Cambrils, que el passat 17 d’agost van donar resposta immediata i sobre el terreny als terribles atemptats comesos a Barcelona i Cambrils. Forcadell ha anunciat en roda de premsa que l’acte es durà a terme el pròxim 10 de setembre.

La presidenta ha explicat també que el guardó “vol reconèixer la dedicació, l’esforç i la valentia que han mostrat el conjunt dels integrants d’aquests serveis públics”. “Davant d’uns fets traumàtics d’una violència extrema, han actuat amb enorme professionalitat, determinació i esperit de servei amb l’objectiu de protegir el conjunt de la ciutadania i dominar amb rapidesa l’amenaça terrorista”, ha afegit. Forcadell ha afirmat que “per mitjà de la concessió d’aquesta distinció als servidors públics, la Mesa vol fer extensiu l’agraïment i el reconeixement a la resta de cossos de seguretat i a tots els voluntaris que han participat amb generositat i esperit cívic en la resposta als atemptats”.

La Medalla d’Honor del Parlament és una distinció creada per la mesa l’any 2000, i s’atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. A les edicions anteriors hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l’ONU a l’Afganistan (2002); Jordi Savall, músic (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); Roser Capdevila, il·lustradora (2010); Josep Guardiola, exfutbolista i entrenador (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); Núria Gispert, activista social, Carme Ruscalleda, cuinera i Anna Veiga, biòloga (2013); Josep Carreras, tenor (2014); les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i la Fundació Institut Guttmann (2015), i l’investigador Manel Esteller (2016).

Publicitat
Publicitat

La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la I legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L’any 2000 l’orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.

Ple específic
Així mateix, la mesa ha acordat per unanimitat la celebració d’un ple el divendres 25 d’agost a les dotze del migdia “de rebuig al terrorisme i de suport a tots els procediments encaminats a aconseguir la pau”, ha dit Forcadell. Davant “un fet tan terrible” que ha “sacsejat la societat catalana”, la presidenta ha informat que “el Parlament ha de donar resposta, encara que sigui simbòlica, perquè al ple s’hi representen tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya”. El ple consistirà en la lectura d’una declaració institucional i un minut de silenci, a l’espera del que es decideixi definitivament a la Junta de Portaveus que se celebrarà demà dimecres a dos quarts d’onze del matí.

Per l’últim, la mesa s’ha adherit també a la manifestació del dissabte 26 d’agost a Barcelona de rebuig al terrorisme i en suport de la pau.