image_pdfimage_print

En una trobada a porta tancada propiciada per Diplocat

Elena Jiménez, coordinadora del projecte Let Catalans VoteFrancesc de Dalmases, membre del Pacte Nacional pel Referèndum, i Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat davant la UE, es van reunir ahir a Brussel·les amb una vintena d’entitats, think tanks i representacions territorials per explicar-los el llarg camí recorregut fins a la convocatòria del referèndum del proper 1 d’octubre.

La trobada, era organitzada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). Segons Albert Royo, secretari general de l’entitat, l’objectiu era “internacionalitzar la proposta de referèndum pactat que Catalunya manté des de fa anys i explicar als centres de decisió europeus el caràcter profundament transversal i democràtic del moviment autodeterminista”.

Publicitat
Publicitat

En la seva intervenció, Elena Jiménez presentà la campanya de suport internacional Let Catalans Vote, que actualment ja compta amb mig centenar de personalitats internacionals que han signat el manifest, entre els quals destaquen alguns premis Nobel de la Pau. Jiménez ha dit que “el moviment cívic que demana un referèndum és un moviment de base ciutadana, plural, divers, no-populista i plenament inclusiu”.

Per la seva banda, Francesc de Dalmases destacà el caràcter plural de la iniciativa Pacte Nacional pel Referèndum, que aplega les principals entitats i organitzacions de la societat civil catalana. Segons Dalmases, “el futur de Catalunya és a les mans de la societat catalana, que ha expressat repetidament la voluntat de votar sobre el seu futur, de manera pacífica i democràtica”.

Finalment, Amadeu Altafaj va afirmar que “ens trobem davant d’una qüestió de qualitat democràtica i bona governança en el context de la Unió Europea. Serà un referèndum unilateral perquè el govern espanyol així ho ha volgut”, i afegí que “tard o d’hora els estats membres de la UE haurien de preguntar-se com és que el cas català s’ha convertit en una qüestió de gran abast”.

En el torn de debat, els assistentspreguntaren sobre federalisme, sobre els límits reals de la Constitució espanyola i sobre possibles escenaris de futur en cas de proclamació unilateral de la independència.