image_pdfimage_print

L’internacional, és un dels fronts principals en el procés cap a la Independència. El suport de celebrities, o de personalitats de renom internacional, en aquest sentit, pot ajudar a obrir moltes portes. El manifest Let Catalans Vote, es va iniciar el 2014, però darrerament, amb l’impulsa del Pacte Nacional pel Referèndum, ha agafat una nova empenta. En aquest sentit, convé recordar-lo i esmentar quines són les personalitats, entre elles diversos Premis Nobels, que l’han subscrit.

El Manifest: Let Catalans vote 

Una gran majoria de catalans han expressat repetidament i de diverses maneres el desig d’exercir el dret democràtic a votar sobre el seu futur polític.

Publicitat
Publicitat

Aquesta exigència ferma de votar és el resultat d’una llarga sèrie de desavinences entre els governs de Catalunya i d’Espanya sobre el grau d’autonomia cultural, política i financera de què haurien de gaudir els catalans, malgrat els diversos intents que hi ha hagut d’arribar a una solució acceptable.

Tal com mostren els precedents quebequès i escocès, la millor forma de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia.

Evitar que els catalans votin contradiu els principis que inspiren les societat democràtiques.

Així doncs, fem una crida al govern espanyol i a les seves institucions, així com als seus homònims catalans, a treballar conjuntament perquè la ciutadania de Catalunya pugui votar el seu futur polític i que es negociï de bona fe en base al resultat.

Els signants

Desmond Tutu, arquebisbe sud-africà i premi Nobel de la Pau; Adolfo Pérez Esquivel, pacifista argentí i Premi Nobel de la Pau; Rigoberta Menchú, líder maia quitxé a Guatemala, ambaixadora de Bona Voluntat de la UNESCO i Premi Nobel de la Pau; Ahmed Galai, vicepresident de la Lliga tunisiana pels Drets Humans, que és membre del Quartet de Diàleg Nacional, Premi Nobel de la Pau 2015; Dario Fo, dramaturg italià i premi Nobel de Literatura (1926-2016)Mirta Baravalle, activista argentina cofundadora i presidenta de Madres de Plaza de Mayo; Gerry Adams, polític irlandès, president del Sinn Féin; Angela Davis, activista i filòsofa afroamericana, professora a la Universitat de Califòrnia-Santa Cruz, Estats Units; Jason Y NG, (foto), membre i cronista del moviment polític pro-democràcia a Hong Kong “Revolució dels Paraigües”, president del PEN Club de Hong Kong; Piedad Córdoba, advocada i política, mediadora de l’acord humanitari entre les FARC i el govern de Colòmbia, líder de Colombianos y Colombianas por la Paz; José Bové, activista altermundista i sindicalista francès, eurodiputat verd; Irvine Welsh, escriptor escocès;Tsering Woeser, escriptora i poeta tibetana; José Shulman,
escriptor argenti i secretari nacional de la Liga Argentina por los Derechos Humanos; Hélder Mateus da Costa, dramaturg i director de teatre portuguès; Hans Ulrich Gumbrecht, pensador alemany, catedràtic de Literatura Comparada a la Universitat de Stanford; Viggo Mortensen, actor de cinema nord-americà; Zygmunt Bauman, sociòleg polonès (Leeds) (1925-2017); Noam Chomsky, lingüista nord-americà (MIT); Saskia Sassen, sociòloga holandesa (Columbia); Richard Sennett, pensador nord-americà (NYU); Harold Bloom, crític literari nord americà; Paul Preston, historiador i hispanista anglès (LSE); António Lobo Antunes, escriptor portuguès; Ignacio Ramonet, periodista i exdirector de Le Monde Diplomatique; Johan Cruyff, ex-futbolista holandès (1947-2016); Ronald Kasrils, escriptor sud-africà, antic activista anti-aparheid i Ministre; Wuer Kaixi, dissident xinès, líder de les protestes estudiantils de Tian’anmen; Hu Jia,
blocaire i Premi Sakharov per la Llibertat de Pensament del Parlament Europeu; Tariq Ali, escriptor i activista paquistanès; Ambler Moss, antic ambaixador dels Estats Units; Andrea Camilleri, escriptor i director teatral italià; Colm Tóibín, escriptor irlandès; Bill Shipsey, fundador d’Art for Amnesty International; Peter Sís, escriptor i il·lustrador nord-americà, Premi Hans Christian Andersen; Bořek Šípek,arquitecte txec (1949-2016); Saúl Hernández, music mexicà; Pēteris Vasks, compositor new age letó; Mārtiņš Brauns, compositor letó, autor de l’himne de la Via Bàltica; Ken Loach, director de cinema anglès.