Missatge de Sant Joan als ambaixadors de la Flama del Canigó

image_pdfimage_print

Des del 1966 catalans del Nord transmetem la Flama del Canigó i llegim el missatge que portem primer al Coll d’Ares a la tarda del dia 23 i després fins a mitjanit als pobles de les rutes de Tradicat i Tradifoc.

Estimats connacionals,
Fidelment, tossudament com cada any des del 1966, us arriba des de la Catalunya del Nord la Flama del Canigó que encendrà aquesta nit els focs de Sant Joan arreu dels Països Catalans on patriotes compromesos la transmeten amb fervor.

Perquè aquesta no és qualsevol flama. El seu historial i simbolisme li donen sentit, força i legitimitat irrebatibles des del 1964, data cabdal.

En efecte, enguany fa exactament 60 anys que, a petició dels excursionistes nord-catalans organitzadors dels Focs de Sant, Joan Francesc Pujade i Albert Llech, la Flama, abans de pujar al Canigó, va ser encesa per primera vegada al lloc més emblemàtic de la colonització i repressió francesa d’ençà del 1659, al Museu del Castellet a Perpinyà.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

L’eminent i carismàtic conservador d’aquest museu, en Josep Deloncle, el va definir com a «presó d’estat» havent-hi trobat rastres de les persecucions patides pels resistents a l’annexió francesa denominats per la població catalana Angelets de la Terra.

Dos mesos després, l’agost del 1964, Josep Deloncle aclarí en un parlament a Sant Martí del Canigó el sentit de la Flama:

Flama de la memòria, de la denúncia de les repressions, i de la resistència.

Flama d’afirmació nacional, d’unitat «de tot un poble que se sent català, profundament català abans de ser administrativament francès o espanyol. Catalunya és una llar per a vosaltres i nosaltres.»

Flama de reivindicació, per mor que «la nostra estimada Catalunya esquinçada per una injusta frontera pugui ser altra vegada agermanada dins una nova Europa.»

Que aquesta nit amb la Flama del Canigó sigui, doncs, com fa 60 anys, ensems una nit de festa, d’alegria, de recordança i d’esperança, i també de compromís col·lectiu per assolir la independència i el reconeixement internacional de la nostra mil·lenària nació.

Visca la Flama del Canigó, símbol de la nostra unitat i unió!
Visca Sant Joan Festa nacional dels Països Catalans!

Daniela Grau
Associació Nord-catalana dels Ambaixadors de la Flama del Canigó, 23.06.2024

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here