image_pdfimage_print

La primera volta de les eleccions presidencials franceses han donat un resultat revelador a la Catalunya Nord. Tant que fins i tot, podríem parlar d’una especificitat nord-catalana. Però no, no ens referim a una victòria catalanista, com segurament desitjaríem, sinó més aviat al fet que la correlació de forces pròpia difereix de forma més que notable de la correlació de forces a nivell del conjunt de França. I és que no és cap novetat que, en els territoris que per raons diverses, són incapaços de crear un sistema de partits propi, sovint recorren a demostrar la seva especificitat a través dels partits d’àmbit estatal, en aquest cas, francesos, però amb un comportament ben diferenciat del que es dóna a nivell general.

Els resultats

Concretament, els resultats han estat els següents. La candidata Marine Le Pen (FN) ha obtingut el 30,05% dels vots en aquesta primera volta. En segon lloc ha quedat el candidat de La França Insubmisa, Jean-Luc Mélanchon, amb el 21,14%. El segueixen Emmanuel Macron (En marche), 18, 46%, François Fillon (Les Républicains), amb el 17, 19%, i en darrera posició d’entre les grans candidatures, el socialista Benoit Hamon, amb un escàs 5,04%. L’abstenció a la Catalunya Nord, ha assolit el 21,27%.

Publicitat
Publicitat

Com dèiem, aquests resultats contrasten amb els del conjunt de França, on el primer candidat ha estat Macron, amb el 24,01%, seguit de Le Pen, amb 21.30%, Fillon, amb el 20.01%, Mélanchon, amb el 19,58% i Hamon, amb el 6,36%. I la abstenció ha estat el 22,23%.

Com es pot veure, en el cas de la Catalunya Nord, aquesta primera volta s’ha caracteritzat pel comportament polaritzat dels electors, atès que les dues primeres forces són clarament antagòniques. Una és de dreta extrema (FN) i l’altra d’esquerra extrema (La França Insubmisa). Per contra, les opcions més centrades, han estat menys votades, i destaca especialment la crisi espectacular del Partit Socialista. Els diferencials entre els resultats a nivell de la Catalunya Nord  i els generals, són significatius: Le Pen (+8.75), Mélanchon (+1.56), Macron (-5,55), Fillon (-2,82) i Hamon (-1,32).

Aquests resultats, però, cal contextualitzar-los tenint en compte del sistema polític francès, que contempla la possibilitat d’una segona volta, que se celebrarà el 7 de maig, i que obre la porta a molts vots estratègics, de manera que molts electors voten en funció de qui preveuen qui passarà a la segona volta.

Atesos els resultats, el més probable és que a la segona volta, on s’enfrontaran Macron i Le Pen, la guanyi de manera folgada el primer, tant a nivell de França, com, probablement també a la Catalunya Nord. Alguns analistes preveuen una victòria del 61% contra el 39% de la lepenista. Això és així perquè dos dels candidats derrotats, Fillon i Hamon, ja han demanat el vot per Macron, mentre que el tercer, Mélenchon, no ho ha fet explícitament, ja que ha preferit llançar la consigna, de “no votar Le Pen“, que deixa oberta la porta a una abstenció.

A nivell local

A Perpinyà, les diferències entre Le Pen (25,86%) i Mélenchon (22,72%) són molt més curtes. Macron obté el 19,72%, Fillon, el 19,13% i Hamon, el 5,65%.