Oscar Manutahi Temaru, candidat independentista polinesi a les presidencials franceses de 2017
image_pdfimage_print

Oscar Manutahi Temaru, alcalde de la comuna de Fa’a’a (illa de Tahití, Polinèsia francesa), president del partit Tavini Huiraatira, i expresident de la Polinèsia Francesa, té la intenció de presentar-se a les eleccions presidencials franceses com a candidat de la independència de la Polinèsia francesa. Manutahi ha declarat que si una majoria d’electors de la Polinèsia el vota en la primera ronda, es podrà parlar d’autoproclamació d’independència, i ha recordat que  Kosovo prové d’una autoproclamació, i que França va ser el primer país a reconèixe’l. Segons ha indicat Moetai Brotherson, conseller del presidenciable, no es tractarà pas d’un acte dictatorial i immediat, sinó que  serà discutit amb l’ONU i França, tal i com va fer Vanuatu quan va declarar-se independent.

Avui s’ha sabut que Manutahi Temaru ja comptaria amb 511 avals i per tant pot presentar-se com a candidat a les presidencials franceses. Segons la normativa electoral els candidats necessiten presentar al Consell Constitucional (la institució francesa que vetlla per les garanties electorals dels comicis i referèndums)  més de 500 avals de diputats i càrrecs electes locals.  El termini de recepció d’avals finalitza el 17 de març a les 6 de la tarda. En la seva cerca per trobar-los, Oscar Manutahi va enviar una carta per buscar suports entre càrrecs electes del País Basc, segons informa Mediabask.

El candidat independentista té dos objectius principals: d’una banda donar a conèixer el combat contra el colonialisme i contra les proves nuclears i per altra proclamar la independència en cas d’obtenir una victòria entre la majoria d’electors polinesis.  Per aquest motiu utilitzarà les eleccions presidencials franceses a mode de referèndum d’autodeterminació.

Publicitat

Les eleccions presidencials franceses se celebraran el proper 23 d’abril, i si cap dels candidats obté la majoria absoluta (més de la meitat de vots vàlids, no blancs), es realitzarà una segona ronda el 7 de maig. 

Segons els independentistes polinesis a hores d’ara ja els han contacat els principals candidats francesos – a excepció de Marine Le Pen – la majoria dels quals els han proposar desistir i incloure algunes de les seves idees en el seu programa, propostes que han rebutjat.

La Polinèsia Francesa és un territori francès d’Ultramar, format per un centenar d’illes i illots: Societat, Marqueses, Australs, Tuamotu, Gambier, Clipperton, que ocupen la major part de la Polinèsia Meridional. Des del 2004 es regeix per una llei orgànica d’autonomia.