Puerto Rico celebrarà un nou referèndum per definir l’estatus de l’illa

El plebiscit ha estat impulsat pels partidaris de la plena annexió als Estats Units

El governador Ricardo Rosselló signant el decret de convocatòriad de referèndum, el 3 de febrer de 2017
image_pdfimage_print

El governador de Puerto Rico, Ricardo Rosselló, va signar  (3 de febrer)  la Llei 7  “Per a la Descolonització Immediata de Puerto Rico” que donarà pas a la celebració d’un plebliscit el proper 11 de juny per definir l’estatus de l’illa. En aquest referèndum la ciutadania haurà de triar entre dues opcions:  l”estaditat”  o   “la lliure associació” / “independència”. En cas que guanyés la primera opció, la llei disposa que comenci d’immediat un procés de transició per a l’admissió de Puerto Rico com a estat dels Estats Units “en igualtat de drets i deures amb la resta dels estats”. Si guanyés la segona opció, aleshores tindria lloc un segon referèndum, previst per al 8 d’octubre, en què s’haurà d’escollir entre lliure associació o  independència.

El rebuig electoral majoritari dels conciutadans de Puerto Rico a la centenària condició territorial i colonial és un assumpte localment resolt de manera contundent en el plebiscit de 2012. El colonialisme no és una opció per a Puerto Rico sota cap interpretació o modalitat jurídica de la “clàusula territorial de la Constitució federal. (…) Aquesta mesura és l’instrument per resoldre la condició territorial de manera final, permanent i amb una alternativa d’estatus polític no colonial i no territorial

A diferència de les altres consultes sobre l’estatus (en total han tingut lloc quatre, el 1967, 1993, 1998 i 2012), en aquesta ocasió el govern haurà de tenir l’aval del Departament  de Justícia dels Estats Units i aconseguir que desemborsi els 2,5 milions de dòlars que en van ser asignats mitjançant  una legislació del congrés signada per l’expresident Barack Obama. De fet, aquesta llei, en la seva exposició de motius, fa referència a aquest requisit.

Segons la legislació es fixa el 16 d’abril com a data en què el Departament de Justícia dels Estats Units ha d’expressar-se sobre les definicions d’estatus contemplades per a la consulta, o del contrari, el silenci s’entendrà com un aval a les definicions proposades.

Publicitat

Val a dir que l’opció de l’estaditat ha anat guanyant partidaris al llarg del temps (un 44,6% de vots en el darrer plebiscit de 2012), i la victòria de Ricardo Rosselló en les darreres eleccions de novembre, ferm partidari de la incorporació de Puerto Rico als Estats Units,  fan pensar en una propera annexió de l’illa com a 51è estat de la Unió.

Es dóna la circumstància que Ricardo Rosselló és besnét de Pere Joan Rosselló, nat a Can Pere Batle, la Lloseta, Mallorca.