Califòrnia comença la recollida de signatures per celebrar un referèndum d’independència el 2019

La bandera de l'Estat de Califòrnia adoptada el 1911 inclou el text California Republic
image_pdfimage_print

El Secretari d’Estat de Califòrnia, Alex Padilla  ha donat permís (26 de gener) a l’associació Yes California  per començar la campanya de recollida signatures a favor de la celebració d’un referèndum d’independència el 2019.  Per tirar endavant el referèndum necessiten aplegar 585.407 signatures fins el proper 25 de juliol. El full de ruta preveu la derogació del primer punt de la secció 3 de la Constitució de Califòrnia que defineix California com a part inseparable dels Estats Units  i que la Constitució dels Estats Units és la llei suprema, i la celebració del referèndum d’independència durant la primavera de 2019.

The State of California is an inseparable part of the United States of America, and the United States Constitution is the supreme law of the land.

La campanya d’independència de la plataforma Yes Californa, que impulsa la secessió, es va iniciar l’agost de 2015 i darrerament està guanyant adeptes en bona part per la resistència majoritària al govern de Trump, tal i com varem apuntar en  aquest article.

Segons la darrera enquesta de Reuters/Ipsos publicada la setmana passada, un de cada tres residents a Califòrnia dóna suport a una secessió pacífica de la Unió, molts d’ells són votants del partit demòcrata i estan en contra de l’elecció de Trump com a president. El rebuig contra Trump és de tal magnitud que molts ciutadans californians pensen que és preferible abandonar la Unió.  El percentatge del 32% a favor de la secessió ha incrementat substancialment des de la darrera enquesta realitzada el 2014, on el percentatge favorable a la independència era del 20%.

Publicitat

Califòrnia té prop de 40 milions de residents i és la sisena economia mundial.