Francesc Homs en una intervenció al Congrés dels Diputats espanyol
Francesc Homs en una intervenció al Congrés dels Diputats espanyol
image_pdfimage_print

Nova atzagaiada de l’estat espanyol contra el procés independentista. Que ja es donés per fet, no deixa de ser menys significatiu. El Tribunal Suprem (TS) espanyol, la darrera instància judicial ordinària, porta a judici, en Francesc Homs per la seva participació en el 9N. Ho fa aquest òrgan atès que és l’únic que pot jutjar els membres de les Corts Generals (senadors i diputats), ja que gaudeixen del privilegi de l’aforament. Per contra, la resta de processats en el mateix esdeveniment, el president Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau, seran jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Actualment, Francesc Homs és diputat en el Grup Mixt, en representació del PDeCAT, si bé en les darreres eleccions encara va concórrer sota les sigles de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Això no obstant, durant el 9N, ocupava el càrrec de Conseller de la Presidència, i és en base a la seva actuació com a tal que se’l sotmet a judici. Concretament, les acusacions són de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional.

Val a dir que el judici d’Homs ha estat possible després que el Congrés de Diputats aprovés el suplicatori demanat pel Tribunal Suprem. En una sessió secreta, celebrada a finals de novembre, 248 diputats, pertanyents al PP, al PSOE -inclosos els del PSC- i C’s van votar-hi favorablement, mentre que 91, del PDeCAT, ERC, PNB, Podem i Coalició Canària, van fer-ho en contra.

Publicitat
Publicitat

Inhabilitacions

Si finalment, del judici en resulta una sentència condemnatòria, Homs deixarà de ser diputat a la primavera. Tanmateix, pot ser que no sigui el primer que hagi d’abandonar l’escó, atès que ja hi ha data per al judici al TSJC de Mas, Ortega i Rigau, concretament, entre el 6 i el 10 de febrer. Si són condemnats, l’exconsellera Rigau, si encara continua sent diputada del Parlament de Catalunya, a diferència dels altres dos, també haurà de deixar-lo.

Escurçar els terminis i Forcadell

Atesa la dinàmica repressora espanyola, diverses veus des dels partits independentistes s’han fet sentir darrerament plantejant un escurçament dels terminis del full de ruta. Com és conegut, a hores d’ara, el termini màxim per a la celebració del referèndum és la segona quinzena de setembre.

Això no obstant, en el cas de la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que podem dir que s’ha convertit en objectiu preferent de l’ofensiva espanyola en tots els àmbits, la seva possible inhabilitació esdevindria un autèntic casus belli, que podria comportar, efectivament, una modificació dels terminis, i un avançament del referèndum per evitar-ne no només la seva condemna, sinó fins i tot, l’inici de la vista.