Francesc Homs. Diputat al Congrés dels Diputats per Democràcia i Llibertat.
Francesc Homs. Diputat al Congrés dels Diputats per Democràcia i Llibertat.
image_pdfimage_print

Francesc Homs. Diputat al Congrés dels Diputats per Democràcia i Llibertat. Se’l processa per presumptes delictes de desobediència i prevaricació per la seva actuació en la consulta del 9N del 2014. La formulació de penes es farà un cop es tanqui la instrucció i es fixi vista pel judici oral. Emperò es pot fer un símil amb el procés que té obert el president Artur Mas, a qui la fiscalia demana de 9 a 10 anys d’inhabilitació i una multa de fins a 35.000€.

Per què creu que l’estat espanyol utilitza el poder judicial per atacar els actes polítics realitzats per ciutadans i càrrecs electes de Catalunya?
Doncs perquè no és capaç de fer cap oferta que convenci al poble de Catalunya. Aleshores, al no ésser capaços d’oferir res que sigui convincent, intenten aturar-ho a través dels tribunals.

Fins a quin punt considera que es tracta d’un tema de l’àmbit judicial, de la política o de sobirania?
De l’àmbit judicial de ben segur que no ho és, que posar les urnes acabi als tribunals, que permetre un debat al Parlament acabi als tribunals, com són els procediments judicials oberts, és totalment insòlit. Això ens ho expliquen d’un país tercer i diem que és un país sense estat de dret ni democràcia.

Com valora els actes que els ciutadans i les entitats de Catalunya fan en suport seu i de la resta d’imputats?
Molt bé, perquè res del que fem nosaltres tindria sentit sinó fos que hi ha una majoria de gent al darrera. El dret a decidir ens correspon com a poble, i el poble es vindica coherentment en allò que considera propi. Venim d’on venim, fa exactament 7 anys, la sentència del Tribunal Constitucional a l’Estatut ja ens va anular el dret a l’última paraula en relació a l’autogovern de Catalunya.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

L’origen del dret a decidir no és una idea que defensem només els independentistes sinó tots aquells que prenien partit pel principi democràtic de cosobirania que han vist impossible de desenvolupar dins l’estat espanyol.

Demanaria alguna cosa en concret a la ciutadania, entitats i institucions de Catalunya de cara a afrontar els propers mesos fins al referèndum?
En termes generals, incidir que això va de democràcia i que els conflictes polítics al s.XXI es resolen a les urnes i no a cap altra instància, en el s.XXI ja no es pot vèncer, s’ha de convèncer als ciutadans.

Jo crec que l’Estat Espanyol s’ha posat en un carreró sense sortida, per tant, cal continuar fent pedagogia que això va de democràcia, el referèndum com a principi democràtic i que no ens hem d’atemorir.

Evidentment jo sóc independentista i formo part d’una formació política que és independentista i que en aquest referèndum demanarem el vot per la independència de Catalunya. I ara, en aquí, em dirigeixo a tots els independentistes que ens ajudin a reforçar la majoria social a favor de la independència. Jo crec que a Catalunya ja hi ha una majoria social claríssima pel dret a decidir, segons l’enquesta, entre el 70 i 80% de la població hi està d’acord, amb un gran consens. Pel que fa a l’independentisme, si bé és l’opció majoritària l’hem de continuar fent créixer per tal d’assegurar-nos el 50% en amunt.