La Federació de pobles shuar anuncia una mobilització a tota l’Amazònia i Equador

El president d'Equador Rafael Correa ha declarat l'estat d'excepció a la província de Morona

Agustín Wachapá, president del Centro Shuar de Morona, Equador
image_pdfimage_print

El president de la Federació Shuar de Morona, Agustín Wachapá, ha anunciat des de la seva pàgina de Facebook, una mobilització a tota l’Amazònia i Equador, contra l’estat d’excepció declarat pel president Rafael Correa a la província de Morona Santiago, després d’un atac el 14 de desembre contra un campament miner de l’empresa xinesa ExplororCobres SA, en el qual morí un agent de la polícia.  El comunicat diu el següent:

La Federació Interprovincial de Pobles Shuar, davant aquests esdeveniments d’aquest matí, on hi ha enfrontaments de l’Exèrcit Equatorià contra la nacionalitat Shuar, declara l’estat d’emergència i guerra entre equatorians, demana unitat i una sortida inmediata dels militars del territori Shuar, no ens responsabilitzem del que pugui passar i no reconeixem al President Rafael Correa, el president més corrupte de la història d’Equador. Des d’aquest moment iniciem una mobilització a tota l’Amazònia i del país.  La Nacionalitat Shuar i Achuar no es rendirà mai  i és pitjor lliurar les mines del nostre territori. Visca la llibertat i el coratge des de la selva amazònica, què collons [carajo].

Cal tenir en compte que dies abans diverses famílies de l’ètnia shuar havien estat desallotjades dels seus territoris ocupats per la companyia xinesa. El líder de la Federació Shuar, Luis Tiwiram – ara un dels homes més buscats per les forces armades de l’Equador- havia advertit que lluitarien fins on calgués per recuperar les seves terres.

A l’agost Tiwiran es reuní amb el representat de l’ONU a l’Equador per posar en el seu coneixement el desallotjament irregular de diverses famílies a la zona. També va denunciar que els territoris aborígens de l’Amazònia afronten l’amenaça de l’activitat extractiva i que el Govern nacional incompleix amb l’obligació d’informar als afectats sobre el tema, els quals van ser desallotjats sense notificació legal, i donant-los a penes cinc minuts per marxar de les seves cases,  abans d’enderrocar-les sota presencia policial. Val a dir que les 32 persones que van haver d’abandonar les seves cases foren acollides a la parròquia de Panatza.

Publicitat

D’altra banda, el President de la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l’Equador (CONAIE) Jorge Herrera, afirma que s’ha corroborat la incursió de militars en una àmplia zona als voltants de San Juan Bosco. Testimonis de comuners shuar parlen de 30 camions militars i dos helicòpters i assetjaments amb ràfegues de fusell, que han obligat a evacuar dones i nens a la selva. També es parla de detencions arbitràries i es descriu la situació com un “estat de terror”.

Herrera ha criticat les mesures del President Correa amb aquestes paraules:

 El racisme desplegat per Correa demostra que al darrere del seu discurs d’esquerres és un elitista que creu que els indígenes són menors d’edat que necessiten tutelatge, i encara que es disfressi d’ancestral usant els nostres ponxos i les nostres tawases, està disposat a arrasar la nostra gent per tal de donar pas als xinesos. Temem que la direcció presa condueixi a una massacre entre equatorians, i és absoluta prioritat de la CONAIE evitar que això succeeixi. Ratifiquem la nostra petició a l’església i als organismes internacionals perquè facin de mitjancers en una sortida dialogada per no aprofundir i agreujar el conflicte ja existent.