image_pdfimage_print

En el marc del 8è Esmorzar Internacional organitzat per la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), Albert Royo i Mariné, secretari general del Diplocat (Consell de la Diplomàcia Pública Catalana), ha afirmat que l’actual ofensiva jurídica de l’Estat espanyol contra el procés a Catalunya, és un “precedent perillós per a la democràcia a tot Europa”. Aquesta percepció s’està estenent cada cop més a molts països europeus, que consideren els Parlaments com “el temple de la democràcia”, i veure com es vol processar la Presidenta Forcadell, o el President Mas, o la persecució contra més de 400 alcaldes i càrrecs electes, cada cop enutja més. Tant que, si les inhabilitacions augmenten, vaticina que “veurem més parlaments, reaccionar”.

Pel que fa a l’anomenada “Operació Diàleg”, Royo considera que simplement té per objectiu “preparar el terreny per a mesures coercitives” que el govern espanyol vol prendre. L’impacte internacional d’aquesta operació, és literalment, ha dit, “nul”.

En canvi, la tasca portada a terme des de Catalunya, per promoure el referèndum, tant pel President, el Conseller Romeva, la resta del govern i, naturalment, el Diplocat, ha donat, està donant i donarà, resultats prou satisfactoris.

Publicitat
Publicitat

La diplomàcia parlamentària

Un dels camps d’actuació prioritzats pel Diplocat, és el de la diplomàcia parlamentària, és a dir la d’entrar en contacte amb les cambres legislatives dels diferents estats. Segons Royo, els diputats, a diferència dels ministres, són molt més sobirans i més immunes a les pressions del govern espanyol. Això pot explicar els grans avenços que s’estan donant en el suport al dret a decidir en els parlaments europeus.

Concretament, en els darrer mesos s’han constituït tres intergrups d’Amics de Catalunya, als parlaments de Finlàndia, Estònia i Suïssa. Els intergrups parlamentaris, estan formats per diputats de diferents partits d’un mateix parlament, tenen, doncs, caràcter transversal, que comparteixen un interès per un tema concret, en aquest cas, l’interès per Catalunya, i la seva situació política.

Per altra banda, membres del Diplocat o d’Afers Exteriors de la Generalitat, han sigut convidats a intervenir en comissions o grups de treball dels parlaments de Finlàndia, Suècia, Bèlgica, Irlanda, Eslovènia, Uruguay, Paraguay i al Comitè d’Afers Exteriors de la Cambra de Representants dels Estats Units.

Al maig del 2015, el Parlament danès (Folketinget), després d’un debat de 45 minuts, va aprovar una moció a favor del diàleg democràtic entre Catalunya i Espanya, situant-los, doncs, al mateix nivell.

I, finalment, arran dels darrers esdeveniments, diversos diputats han decidit fer preguntes a llurs governs sobre quin posicionament prendran davant l’ofensiva contra el Parlament. És el cas de diputats de Suïssa, Finlàndia, Suècia i el Regne Unit.

Crítiques als partits unionistes

Royo no s’ha estat de criticar els partits espanyolistes atès que primer es neguen sistemàticament a participar en els actes del Diplocat als quals són convidats. I després el critiquen per manca de pluralisme.