Participants en una manifestació a Jakarta l'1 de desembre, per demanar un referèndum d'independència a Papua Occidental. Alguns varen ser arrestats posteriorment.
image_pdfimage_print

La policia indonèsia va detenir ahir centenars de persones arreu d’Indonèsia mentre demanaven un referèndum d’independència per a Papua Occidental i  alhora que denunciaven la situació d’opressió en què viuen els papuans. Les detencions s’han produït a les ciutats de Sulawesi, Java i Papua, tot i que hi ha hagut manifestacions a d’altres 15 ciutats més. A Sulawesi 72 estudiants van ser detinguts acusats amb càrrecs de traició i de planejar una manifestació per demanar la independència. A Java i Papua uns 200 manifestants han estat detinguts. La setmana passada diverses persones van ser detingudes quan anaven a demanar permisos per manifestar-se.  La policia de Jakarta, que havia advertit als organitzadors perquè no fessin la protesta, finalment va permetre la marxa d’unes 50 persones pel centre de la ciutat. La data de les manifestacions coincideix amb el 55è aniversari de la declaració oficial de la campanya militar per prendre el control de Papua Occidental quan marxaren els holandesos.

Els colons holandesos de l’arxipèlag d’Indonèsia romangueren a Papua Occidental quan Indonèsia esdevingué independent després de la segona guerra mundial, i la colònia va passar a formar part d’Indonèsia després d’un controvertit referèndum el 1969 convocat sota pressió militar i mancat de tota garantia democràtica. Els favorables  a la independència de Papua Occidental reinvindiquen la celebració d’un segon referèndum. Però el govern indonesi està determinat a quedar-se amb aquesta regió rica en minerals i tem que qualsevol concesió pugui alentar altres moviments secessionistes.

Val a dir que molts indonesis han donat suport a la protesta, i s’han agenollat demanant perdó als papuans pels crims que està cometent el govern indonesi.

Per a mes informació sobre el moviment d’alliberament de Papua Occidental us remetem a aquest article.

Publicitat