El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, encaixen les mans després de la votació Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2016
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, encaixen les mans després de la votació Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2016
image_pdfimage_print

El Ple ha donat aquest vespre via lliure perquè la cambra continuï tramitant el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2017, ja que, amb els vots de JxSí i dos diputats de la CUP, ha rebutjat les esmenes a la totalitat que hi havien presentat C’s, el PSC, CSQP i el PPC. Els altres vuit diputats de la CUP s’han abstingut.

El debat de totalitat del pressupost de la Generalitat ha obert aquesta tarda l’últim ple de l’any, que, amb vint-i-tres punts a l’ordre del dia, s’allargarà fins dijous al vespre.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha presentat el projecte, i Antonio Espinosa (C’s), Alícia Romero (PSC), Joan Coscubiela (CSQP) i Alejandro Fernández (PPC) han defensat les esmenes de retorn que hi han presentat els seus grups. A l’últim, Roger Torrent (JxSí) i Eulàlia Reguant (CUP) han intervingut per posicionar aquests grups.

Publicitat
Publicitat

Acabat el debat, el Ple ha votat les esmenes, que ha rebutjat per 64 vots en contra, de JxSí i dos diputats de la CUP, 62 a favor, de C’s, el PSC, CSQP i el PPC, i 8 abstencions, de la resta de diputats de la CUP.

En superar el debat de totalitat, el projecte continuarà ara la tramitació parlamentària, i ja es tenen per fixades la previsió d’ingressos i la despesa global màxima que resulti del projecte presentat, i la distribució d’aquestes per seccions. És previst que la cambra faci del 16 al 20 de gener els debats de totalitat de les seccions pressupostàries a les comissions corresponents i que la tramitació dels comptes acabi al començament de febrer.

Tal com s’explica a l’exposició de motius, aquest pressupost es caracteritza “per una millora dels ingressos respecte als exercicis anteriors que, combinada amb una reducció dels tipus d’interès, permeten incrementar els recursos destinats a les polítiques socials, la promoció econòmica, l’equilibri territorial i la protecció ambiental”, i aprovar-lo, malgrat que “no respon plenament ni a les capacitats reals que es derivarien de la plena sobirania fiscal ni a les necessitats de la nostra societat”, ha de permetre a la Generalitat “comptar amb més recursos dels que disposaria en cas que no s’aprovessin”.

Rebuig de la violència masclista
Abans d’entrar en l’ordre del dia, la presidenta, Carme Forcadell, ha obert la sessió recordant les dues darreres dones mortes com a conseqüència de la violència masclista, a la Pobla de Mafumet i Barcelona, i que, segons les dades oficials, són la sisena i la setena víctimes mortals de l’any per violència masclista a Catalunya. En nom de la cambra, Forcadell ha lamentat i condemnat aquests crims, ha expressat el “condol més sincer” als familiars i amics de les víctimes i ha reiterat el compromís del Parlament en l'”eradicació de qualsevol forma de violència contra les dones”.