El 9N del 2014 a Premià de Mar
El 9N del 2014 a Premià de Mar
image_pdfimage_print

En els darrers dies, diverses organitzacions cíviques i partits polítics han anunciat els seus plans de campanya a favor del vot pel Sí a la Independència en el referèndum que s’ha de celebrar, com a molt tard, la segona quinzena del proper mes de setembre. Una data màxima, que, tal vegada, en funció de com es desenvolupin els fets, es podria avançar fins i tot unes setmanes o àdhuc mesos. Sobretot si l’estat espanyol persevera en la seva política de judicialització del procés amb l’objectiu d’inhabilitar càrrecs públics independentistes, i particularment, la Presidenta i els membres sobiranistes i independentistes de la Mesa del Parlament.

Pacte Nacional pel Referèndum

L’esdeveniment més proper en aquest sentit, és el que se celebrarà el proper divendres, 23, a les 17.30 hores al Parlament de Catalunya. Convocat pel propi President de la Generalitat, representants de partits polítics, associacions, sindicats i altres organitzacions socials, es trobaran en el marc del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), i amb la novetat de l’assistència, ja confirmada, de la batllessa de Barcelona, Ada Colau. D’altra banda, fonts de Solidaritat Catalana per la Independència, han informat que han sol·licitat formalment l’assistència a la reunió malgrat no formar part del PNDD i mostren la seva disposició a sumar-se a les accions que es decideixin per impulsar el referèndum.

Publicitat
Publicitat

Segons la carta adreçada als convocats, un dels punts de l’ordre del dia serà la creació del Pacte Nacional pel Referèndum. Naturalment, en el moment d’escriure aquestes ratlles, no es pot tenir un coneixement exacte respecte a en què consistirà aquest pacte, però resulta obvi que molt probablement el seu objectiu serà vertebrar una gran majoria social i política per a tirar endavant el referèndum que, tot ho sembla indicar, no es vol que sigui una simple consulta popular sense validesa, sinó que el resultat tingui implicacions polítiques i jurídiques. Cal tenir en compte que el suport al referèndum és àmpliament majoritari dins la societat catalana. Un 80% dels diputats del Parlament, en són favorables. I segons algunes enquestes i estudis publicats darrerament el situen entre el 85 i el 86% a escala popular.

Demòcrates pel Sí

La setmana passada, com ja va informar l’Unilateral, es va presentar la plataforma Demòcrates pel Sí, impulsada per Demòcrates de Catalunya, Solidaritat per la Independència (SI) i destacades personalitats independents com Elisenda Paluzie, Anna Arqué, Jordi Graupera, Enric Vila i Bernat Dedéu, entre d’altres. Aquesta campanya tindrà tres eixos bàsics: convèncer els ciutadans dubtosos respecte a la independència, fent-los avinent els seus avantatges; convèncer les entitats no independentistes perquè participin en la campanya i cridin a votar. El tercer serà una presència permanent en el territori, amb parades i xerrades arreu. Precisament el dijous de la setmana passada van dur a terme el primer acte que va consistir en un concert d’inici de la campanya amb intervencions dels principals impulsors de la campanya que van començar a desgranar els arguments que s’utilitzaran per convèncer els indecisos i amb la participació de dos grups de música.

L’Assemblea Nacional Catalana

Aquest darrers dies, l’ANC ha treballat intensament per enllestir els preparatius de la seva pròpia campanya per animar els ciutadans a votar Sí a la Independència. De fet, la campanya País Informat, s’ha estat desenvolupant des del mes d’octubre, però serà a partir de gener que es posarà èmfasi en fer molts actes sobretot a nivell local, amb temàtiques diverses. També aquí es tractarà de convèncer aquells sectors que es consideren que amb una mica d’empenta es poden decantar cap a la independència. Aquest és el cas, per exemple, de molts dels votants que el 27S, es van decantar per Unió Democràtica de Catalunya, prop de 103.000. I també una part que bascula, pel cap baix, entre el 30 i el 35% dels prop de 367.000 que van votar llavors a l’opció de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP).

Esquerra, PDeCAT i la CUP

Pel què fa a les tres forces parlamentàries independentistes, Esquerra ja ha anunciat recentment, per boca del seu líder, Oriol Junqueras, que ja ha reservat 1 milió d’euros per a destinar-los a la campanya referendària. De forma ferma i contundent ha declarat que dins del partit no hi ha cap dubte respecte que es farà el referèndum. Aquest mes, el partit, republicà, tal i com ja vam informar fa uns dies, ha iniciat un procés participatiu per definir el model de república que defensarà la formació i que acabarà amb una conferència nacional. Un cop finalitzi aquest procés, a l’abril, s’espera que la formació iniciï la campanya del ‘Sí’.

Pel que fa al PDeCAT, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar públicament, que el referèndum se celebrarà de forma “indefectiblement”, per esvair qualsevol dubte al respecte. És d’esperar que un cop clos, en paraules de la seva dirigent Marta Pascal, el seu procés constituent amb la presentació del logo, els propers esforços vagin adreçats a la preparació de l’argumentari per a la campanya referendària.

Finalment la CUP, si bé per una banda ha alertat que és possible que, en funció de l’ofensiva espanyola d’inhabilitar càrrecs electes, s’hauria d’avançar en la convocatòria del referèndum, per l’altra ha posposat fins al 28 de gener, la votació de les seves bases sobre el suport o no als pressupostos de la Generalitat. A ningú se li escapa que una no aprovació d’aquests pressupostos, significaria de manera immediata, la dissolució del Parlament i la convocatòria de noves eleccions, com en el seu moment ja va dir que faria el President Puigdemont. Tanmateix, el cupaire Quim Arrufat ha alertat sobre el risc de devaluar el referèndum si se’l condiciona a l’aprovació dels pressupostos.

Esquerres per la Independència

Esquerres per la Independència, plataforma hereva d’Esquerres pel SíSí, que tenia el suport d’ERC, CUP, Procés Constituent i destacats militants d’ICV i d’EUiA, va anunciar el mes passat que iniciaria una campanya pel Sí amb l’objectiu d’assolir una República Catalana independent. Aquest dimecres a la tarda la plataforma presentarà a la sala d’actes de Cotxeres de Sants la seva campanya amb la presència del membre del Secretariat de l’ANC Antonio Baños, la professora d’economia de la UB Elisenda Paluzié i l’antropòleg Manuel Delgado. La campanya es divideix en dos eixos de treball principals de la campanya: la defensa del referèndum com a mecanisme democràtic per expressar la voluntat popular, i la consecució de la República Catalana com a eina per vestir una societat més justa, més lliure i més democràtica.