Si Escòcia no pot romandre en el mercat únic europeu convocarà un nou referèndum d’independència

Escòcia ha demanat la devolució de competències sobre comerç, immigració, salut, agricultura, pesca, medi ambient i seguretat

Nicola Sturgeon, primera ministra d'Escòcia
image_pdfimage_print

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha presentat avui a Edinburg un document titulat El lloc d’Escòcia a Europa, que detalla les propostes del seu govern perquè Escòcia pugui romandre en el mercat únic de la Unió Europea quan es produeixi el Brexit. Adverteix que si no són escoltades les seves propostes tornaran a convocar un nou refererèndum d’independència.

Tenim la determinació de mantenir la posició actual d’Escòcia en el mercat únic europeu. El poble escocès no va votar pel Brexit i un Brexit dur danyaria severament els interessos econòmics, socials i culturals escocesos

La proposta per fer-ho és mitjançant un tracte diferenciat per a Escòcia tenint com a base les regles que s’apliquen als no membres de la UE dins de l’Associació de Lliure Comerç Europea (EFTA) com són els casos de Liechtenstein, Noruega i Suïssa o Islàndia que també pertany a l’Àrea Econòmica Europea (EEA), i que garanteixen el lliure moviment de persones, mercaderies, serveis i capitals en el mercat únic. Sturgeon ha afegit que si la Gran Bretanya surt de la UE es posaran en risc 80.000 llocs de treball a Escòcia.

En canvi, el portaveu del govern britànic, ha afirmat que l’objectiu del Brexit és arribar a un acord de sortida amb la UE que s’aplicarà al Regne Unit com un tot, sense diferenciar-ne les parts.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Sturgeon ha puntualitzat que Escòcia no té plans per establir negociacions per separat amb la Unió Europea, però ha advertit que si Escòcia no pot mantenir-se dins de la UE  l’opció de la independència es posarà sobre la taula. Efectivament, Sturgeon ja prepara un esborrany de la legislació per portar a terme un nou referèndum d’independència que serà presentat al parlament escocès. La primera ministra d’Escòcia ha demanat la devolució de competències sobre béns, comerç i negocis, i també  sobre matèria d’immigració amb l’objectiu de mantenir els drets dels escocesos al nivell dels treballadors europeus, que perdrien en cas de Brexit.

El document també demana una “reconsideració fonamental de les disposicions constitucionals del Regne Unit”, amb poders sobre l’agricultura, la pesca i la protecció del medi ambient perquè es retornin de la UE directament a Escòcia, així com més competències no transferides actualment, incloent la legislació laboral, de salut i seguretat.

En els dies previs a aquesta compareixença alguns ministres escocesos ja havien avançat que si no es prenien en consideració les demandes per mantenir-se en el mercat únic europeu, es convocaria un segon referèndum d’independència.

El portaveu per a afers internacionals del Partit Nacional Escocès, Alex Salmon, va subratllar aquesta posició durant una entrevista on digué que les opcions són:

Primer: mantenir el Regne Unit en el mercat únic europeu; segon, si això no fos possible, mantenir Escòcia en el mercat únic, i si això no fos possible i el Regne Unit no vol atendre les propostes d’Escòcia, aleshores és molt probable que en els propers dos anys tingui lloc un referèndum d’independència