La ciutadania italiana rebutja en referèndum la reforma constitucional

A Sardenya i Sicília el 72% vota que No a la limitació de les competències regionals

Italiana votant en el referèndum per la reforma constitucional, el 4 de desembre 2016
image_pdfimage_print

Amb un total de 32.851.715 vots, i una participació del 65,48%, els resultats del referèndum italià de diumenge mostren el clar rebuig de la ciutadania italiana a la reforma constitucional impulsada pel primer ministre Matteo Renzi, una reforma que proposava la reducció de la mida i el poder del Senat i una recentralització de competències cedides a les regions. El No ha guanyat en el conjunt del país amb un 59,1% per davant del 40,9% del Sí. Tal i com informàvem en aquesta  aquesta notícia, la victòria del Sí hagués representat, entre d’altres, una recentralització efectiva de les competències que el 2001 foren atorgades parcialment a les regions italianes autònomes, com ara competències sobre energia, infraestructures estratègiques i grans xarxes de transport, ensenyament, finances públiques, fiscalitat, universitats, comerç exterior, municipalitat, medi ambient i béns culturals. La reforma també plantejava l’abolició de la funció legislativa del Senat, que hagués passat dels actuals 315 escons a 100 i es convertiria en una cambra de representació nacional, i aboliria la competència del Senat per votar mocions de censura sobre el govern.

Aquests són els resultats de les 20 regions i vot exterior, ordenats de major a menor adhesió a la proposta de la reforma. El Sí ha guanyat entre el vot dels expatriats (64,7%), Trentino-Tirol del Sud (53,9%), La Toscana (52,5%) i l’Emília-Romanya (50,4%). Tenint en compte que la reforma constitucional plantejava una clara centralització resulta un xic sorprenent que el Sí hagi guanyat a Trentino-Tirol del Sud, una de les regions que teòricament aspiren a un major autogovern.

El No ha guanyat a L’Úmbria (51,2%), Les Marques (55,1%), Llombardia (55,5%), Piemont (56,5%), Vall d’Aosta (56,8%), La Ligúria (60,1%), Molise (60,8%), Friül-Venècia Júlia (61,0%), El Vèneto (61,9%), El Laci (63,3%), Els Abruços (64,4%), Basilicata (65,9%), Calàbria (67,0%), La Pulla (67,2%), La Campània (68,5%), Sicília (71,6%) i Sardenya (72,2%).

Publicitat

El primer ministre Matteo Renzi va anunciar la seva dimissió als 90 minuts del tancament de les votacions, tal i com havia promès en cas que els electors rebutgessin la seva proposta. El president de la República, Sergio Mattarella ha demanat a Renzi que esperi a dimitir fins que el Parlament aprovi els pressupostos del 2017, en una votació prevista per a aquest divendres.