Nate Smith, director executiu del TNM, Moviment Nacionalista Texà.
Nate Smith, director executiu del TNM, Moviment Nacionalista Texà.
image_pdfimage_print

Nate Smith. (Houston, Texas). Director executiu de TNM, Moviment Nacionalista Texà, una associació pacífica que promou la independència política, cultural i econòmica de la nació texana.

To read the interview in English

Quines són les principals raons històriques, culturals, econòmiques,… que alimenten el Moviment Nacionalista Texà?
La raó principal que ens mou a treballar cada dia per la independència és que creiem que qui millor pot decidir el més convenient per a Texas són els texans.

Històricament, Texas va guanyar la seva independència de Mèxic el 1836 esdevenint una nació independent, la República de Texas, reconeguda pels Estats Units, Gran Bretanya i França. El motiu pel qual els texans ens vam independitzar de Mèxic fou molt similar a la raó per la qual els Estats Units va declarar la independència de Gran Bretanya i és el principal motiu pel qual volem de nou la independència avui en dia. Texas es va oposar a un fort govern centralitzador. La revolució texana va començar al demanar més sobirania estatal dins de Mèxic i perquè aquest complís amb els termes de la constitució de 1824. Irònicament, els texans ens trobem de nou dins la cantarella d’un govern centralitzat que no compleix amb la delegació dels pocs poders que estableix la Constitució dels Estats Units. Afortunadament, avui tenim la oportunitat d’expressar la nostra voluntat a través del vot i podem seguir una via pacífica dins del sistema polític existent.

Publicitat

La cultura texana és reconeguda arreu del món. Tot i que sovint estereotipada amb l’old west i els cowboys, els quals constitueixen avui en dia una petita porció de la cultura texana. D’altra banda, aquests trets característics emfasitzen el desig de la governabilitat limitada a l’individu. Les botes, els rodeos, els barrets de cowboy, el two-step dancing, els ranxos de bestiar, les camionetes pickup, la caça, la música country són encara una part vibrant de la cultura texana. Tanmateix, hi ha quelcom més enllà dels tacos i les recreacions històriques, des de les arts i avenços i innovacions tecnològiques. La cultura texana costa de resumir, si bé es pot expressar amb una sola paraula: orgull. Mentre incomptables cançons, revistes i pel·lícules sobre Texas proporcionen un gran nombre de motius pels que estem orgullosos de ser texans, és la perspectiva del foraster, un que no sigui texà, que capta el contrast entre Texas i els altres estats. Quan l’autor ‘americà’ John Steinberck va pretendre descobrir què feia Amèrica tant americana i topà amb Texas, hi va trobar quelcom contradictori respecte els seus viatges a través dels altres estats: “Texas és un estat de la ment. Texas és una obsessió. Per sobre de tot, Texas és una nació en tots els sentits de la paraula.”

Econòmicament, Texas també ofereix abundància. Amb un PIB situat entre els 10 més alts del món (aproximadament de la mida de l’economia italiana), els texans han prosperat i han crescut mentre d’altres estats no ho han fet perquè els texans i el nostre govern afavoreixen una menor restricció i regulació dels negocis. El resultat és que l’esperit emprenedor i la innovació han prosperat malgrat les restriccions federals. Mentre l’economia americana ha sofert una recessió tremenda, Texas s’ha mantingut ferma amb un mercat de treball creixent i atraient un gran nombre de companyies cap a l’Estat. No us sorprenc si us dic que Texas és un líder energètic especialment pel que fa el petroli i producció de gas natural i refinaria, però pocs sabeu que Texas és també líder en energies renovables, amb grans parcs eòlics, energia solar i recerca en energia solar. Amb una economia tant diversa com ho és la gent, Texas és també un líder en agricultura, manufactura, tecnologia, serveis financers, assistència mèdica i d’altres. De fet, Texas encapçala les exportacions a Estats Units, amb un valor de 280 mil milions de dòlars, superant a Califòrnia, en segon lloc, per més de 100 mil milions de dòlars. Els texans volem continuar amb la nostra economia robusta permeten taxes baixes i poca regulació en el sector negocis que permeti continuar empenyent el creixement del treball, la innovació i la salut dels texans, la qual està actualment restringida per les regulacions i polítiques federals.

Com està canviant, evolucionant el suport de la societat texana cap al moviment independentista?
El suport a la independència ha estat creixent ininterrompudament en les darreres dues dècades i s’està accelerant. Com més se’ns critica la cultura de ser un llast pels Estats Units, més creix l’esperit de Texas. El nostre anterior governador fou ràpid a l’assenyalar el 2009, que podríem deixar els Estats Units si nosaltres ho desitjàvem quan s’hagué d’enfrontar al creixement del poder federal sobre Texas. El governador actual va ser escollit en campanya no només per la crítica federal, però que continua fent valer la seva llarga llista de demandes contra el govern federal pel seu augment de poder no conforme a la llei. Que la màxima amenaça de Texas és el govern federal, és un tema recurrent pels representants polítics. La gent de Texas han expressat certament més que un simple interès i mentre la oposició propaga pors i desinformació a través dels mitjans per endarrerir el progrés, la seva efectivitat disminueix dia dia. Hi ha un nombre limitat d’enquestes sobre el tema, però nosaltres hem estat creixent en les enquestes des del 2009, i les més recents indiquen que la meitat dels Texans hi donarien suport. Tot i que els mitjans de comunicació critiquen els esforços cap a la independència de Texas, sovint en destaquen com de forta seria Texas si esdevingués un país.

Des del TNM esteu promovent una proposició de llei que permeti realitzar un referèndum d’independència. Com ho esteu treballant? Què implicarà aquest referèndum?
La legislació texana permet presentar una proposta per a un referèndum a nivell estatal sobre la independència de Texas. TNM estem treballant conjuntament amb càrrecs electes per escriure aquesta proposició de llei i que sigui aprovada. A més a més, des del TNM estem identificant i organitzant els texans que volen votar per la independència, per tal de pressionar als seus respectius representants i que hi donin suport. La superació del referèndum mostrarà l’autodeterminació del poble texà i podrà ser utilitzat pel govern de l’estat de Texas per començar el procés de separació dels Estats Units. L’article 1, Secció 2 de la constitució de Texas reconeix “Les persones… tenen, en qualsevol moment, l’inalienable dret d’alterar, reformar o abolir el seu govern de la manera que considerin convenient.“ El referèndum recolzat per a la majoria dels texans indicarà al govern de Texas que ells estan exercint el seu dret “ de reafirmar l’estatus de Texas com una nació independent.”.

El TNM és un partit o un moviment? Quina és la vostra ideologia i com és la Texas que vosaltres voleu?
TNM és un moviment pacífic de la gent de Texas. L’organització no és ni de dretes ni d’esquerres ni té cap ideologia política. Quan els texans recuperin la seva independència i sobirania, aleshores els texans decidirem quines són les polítiques i les ideologies que són millors per a governar Texas. La majoria dels texans s’han posicionat sempre a favor de limitar el govern i es pot inferir que els texans mantindran aquest aspecte del seu caràcter a l’hora de votar per separar-se de nou d’un govern centralista. Si bé els nostres seguidors tenen parers diversos quan als canvis concrets que voldrien visualitzar, aquests es poden reduir a la recuperació de la llibertat a nivell individual.

Quina és la posició del TNM en relació a l’elecció presidencial americana del 2016? Amb quins partits esteu treballant per construir sinergies?
El TNM no ha pres posició en les eleccions presidencials americanes, i el resultat tot i sorprendre’ns no altera el nostre objectiu. En el cas que el nou president treballi per restaurar certa sobirania a Texas, això no canviarà el fet que els texans són qui millor pot governar-se a ells mateixos. Nosaltres estem treballant amb partidaris de la independència de tots els partits polítics texans. Les dades dels sondeigs i esdeveniments recents en la convenció estatal del partit Republicà indiquen que tenim el 54% dels texans que s’identifiquen com a republicans. Vora d’una tercera part dels texans que s’identifiquen com a demòcrates donen suport a la independència de Texas, com també la meitat dels que s’identifiquen com a políticament independents.

Aproximadament la meitat dels delegats republicans escollits el 2016 a la convenció estatal van donar suport a una plataforma que cridava a la Independència de Texas, i el Partit Llibertari de Texas va votar el 2016 reforçar l’estructura del partit en relació a la sobirania de Texas.

Quin creus que hauria de ser l’estatus per la llengua espanyola en la futura República de Texas?
La llengua espanyola es parla aproximadament a un terç de les llars texanes. Texas no té llengua oficial, però els negocis estatals i la majoria del comerç dins l’estat es condueix en anglès. En una Texas post-independent, la llengua espanyola continuaria sent una part essencial de la història de Texas i de la cultura.

La imatge dels texans secessionistes està bastant esteriotipada, pro-armes i racistes. Esteu intentant revertir aquest cliché i com?
Tots els texans estem estereotipats d’aquesta manera, no tan sols els independentistes, si més no dins dels EUA, i en general també estem estereotipats com a prosecessionistes. Un cop dit això, anem a abordar el tema de la raça. És un punt comú per a tots aquells que s’oposen a la idea de l’autodeterminació recórrer als insults com a resultat de tenir arguments febles a favor de romandre a dins la unió i anomenar algú racista o intentar estereotipar-nos, sembla ser l’insult favorit dels unionistes. Nosaltres estem treballant de ple per revertir aquest cliché, perquè és completament fals pel que fa als nacionalistes texans. TNM és una organització diversa i hem fet fora i continuarem expulsant i refusant qualsevol líder de la nostra organització que expressi preferència o inclinació cap a uns o altres basada en la seva raça o origen. El TNM creu que qualsevol que vulgui ser texà pot i hauria de ser-ho sense importar on sigui nascut, la seva aparença o el que menja per esmorzar. La cultura texana està representada per uns quants principis, als que la majoria de texans s’hi adhereixen, tanmateix, l’únic requeriment és sentir-se orgullós de ser texà i anomenar-te a tu mateix texà.

Pel que fa a l’esteriotip de pro-armes, el desig dels texans d’una defensa forta i el dret de tenir les pròpies armes sovint es confon amb el desig d’agressió. Texas va ser fundada quan Mèxic va decidir que aquest tros de terra era una frontera salvatge i va atraure els ciutadans mexicans i nous colons (la majoria dels costat americà) a la zona, sota l’aparença d’oportunitat econòmica i llibertat personal. Aquells qui van acceptar el repte ho feren sota un risc personal molt gran. Les armes de foc eren necessàries per caçar per menjar, defensar-se dels predadors, i com vam veure durant la revolució texana per defensar-se de règims centralistes opressors. Texas va guanyar la seva independència i va esdevenir una nació al 1836 després d’intentar negociar pacíficament més sobirania com a estat individual mexicà i voler fer complir al govern mexicà les condicions de la constitució del 1824.

Els texans ens hem guanyat la reputació de gent amistosa i tots aquells que venen cap a Texas provinents d’altres estats sovint remarquen el contrast. El nom Texas prové de la llengua Caddo, i traduït vol dir tant amic com aliat. Avui en dia, els texans encara desconfiem de governs centralistes forts que erosionen la nostra sobirania i llibertats individuals. Perquè els texans creiem que tot poder polític és inherent a les persones i no al govern, per això sentim la forta necessitat de mantenir les armes personals. Aquest sentiment està representat també en la Constitució Americana en la segona esmena.

El desig d’autodefensa pot també ser mal interpretat en relació a posicions polítiques exteriors. Seria un error percebre la política internacional que duen a terme els Estats Units amb la voluntat dels texans. Ni els texans, ni el govern escollit de Texas estableixen o escullen la política internacional americana. Els mitjans de comunicació dels Estats Units i els polítics federals sovint aposten per accions que la majoria de texans consideren abominables i innecessàries. En el fons, els texans creiem en les llibertats i els drets dels individus els quals inclouen el dret de la gent de determinar el seu propi futur. Una Texas independent tindrà una política d’exteriors que variarà de la d’USA i donarà als texans una oportunitat real de discutir i determinar quines accions, si calgués, haurien de prendre les forces militars texanes en el món.

Catalunya, proper país en el món, quina és la seva opinió sobre això?
El TNM dóna suport al dret natural d’autodeterminació de totes les persones. Segons la carta de les Nacions Unides, és el deure dels signants del tractat reconèixer i donar suport a aquest dret. Com a tal, TNM espera que el referèndum us doni el reconeixement internacional i que els catalans i el vostre govern pugueu començar pacíficament un camí de separació de l’estat espanyol.