El primer ministre de les Illes Salomó demana la intervenció de l’ONU a Papua Occidental

Papua Occidental pateix l'ocupació d'Indonèsia des de 1963

El règim opressor d'Indonèsia prohibeix la hissada de la bandera de Papua Occidental
image_pdfimage_print

Manasseh Sogavare, primer ministre de les Illes Salomó (Melanèsia, Ocèania), ha declarat que el seu país dóna suport al Moviment d’Unitat per l’Alliberament de Papua Occidental (United Liberation Movement for West Papua, ULMWP) en la seva lluita per a ser reconegut un país de ple dret de la Melanèsia, i ha fet una crida a la urgent intervenció de l’ONU a Papua Occidental.

El Sr. Sogavarei, qui també presideix el Grup Melanesi Punta de Llança (Melanesian Spearhead Group), ha fet aquestes declaracions a Port Vila (Vanuatu),  on s’ha trobat amb el seu homòleg de Vanuatu, Charlot Salwai, el qual per la seva banda ha proposat que el Moviment d’Unitat per l’Alliberament de Papua Occidental en passi a ser membre de ple dret. El Grup Melanesi Punta de Llança és una aliança de països melanesis que inclou les Illes Salomó, Papua Nova Guinea, Vanuatu, Fidji, Indonèsia (com a membre associat) i el Front d’Alliberament nacional i socialista Kanak.

Papua Occidental pateix l’ocupació d’Indonèsia des de 1963 i des d’aleshores més de 500.000 civils han estat assassinats, i milers han sofert violacions, tortures i penes de presó, accions que es consideren genocidi.  Des de 2014, i amb la intensificació de la campanya dels papuans per demanar un referèndum d’autodeterminació, la repressió s’ha accentuat. Segons el govern d’Indonèsia Papua Occidental  ja va exercir els seu dret d’autodeterminació el 1969, pel qual s’aprovà que el control de Papua Occidental passava a Indonèsia. Segons els papuans aquest dret d’autodeterminació mai s’ha exercit sota criteris validats per les lleis internacionals, ja que només es va permetre votar 1.026 individus triats aleatòriament sobre una població de 800.000 habitants, i sota ocupació militar.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Adhesions a la campanya "Free West Papua" des de Sydney, Austràlia
Adhesions a la campanya “Free West Papua” des de Sydney, Austràlia

Des de 2014 el moviment  Free West Papua (Papua Occidental Lliure) està fent una intensa campanya a les xarxes socials, per visibilitzar la bandera estelada de Papua Occidental i per donar a conèixer la situació de persecució del poble de Papua Occidental, amb l’objectiu de cercar complicitats arreu del món per culminar la celebració d’un referèndum d’autodeterminació.