Escòcia i Gal·les podran dir la seva en el cas judicial del Brexit

Els onze jutges del Tribunal Suprem del Regne Unit
image_pdfimage_print

El Tribunal Suprem (Supreme Court) del Regne Unit ha comunicat que els governs d’Escòcia i de Gal·les podran prendre part en l’apel·lació del cas judicial del Brexit. Com ja varem anunciar aquí, el Tribunal Superior de Justícia (High Court) dictaminà fa uns dies  que només el Parlament britànic tenia la facultat d’activar el procés de separació de la Unió Europea. El govern britànic, però, va presentar una apel·lació, ja que considera que el govern ja està autoritzat per a tirar endavant el Brexit. El cas ha passat a dirimir-se al Tribunal Suprem i aquest acaba de comunicar que vol escoltar els governs d’Escòcia i Gal·les.

El Procurador General d’Escòcia ha estat invitat a presentar els punts rellevants del cas segons la llei escocesa i també el representant del Consell General de Gal·les podrà dir la seva sobre la rellevància de la sobirania del parlament i la prevalència de la norma de llei. La vista del Tribunal Suprem està prevista que comenci el proper 5 de desembre i durarà quatre dies, la decisió final s’espera a principis d’any.

El govern britànic ha estat molt clar afirmant que el resultat del referèndum els dóna autoritat per executar els poders d’iniciar el procés de separació de la Unio Europea. Efectivament, la primera ministra Theresa May va comunicar ahir en una breu roda de premsa conjunta amb la cancellera alemanya Angela Merkel –  en acabar la reunió líders europeus a Berlin –  que el govern estava preparat per començar el procés del Brexit a finals de març 2017:

Publicitat

Estem preparats per engegar l’article 50 cap a finals de març de 2017 i  volem que sigui un procés suau i ordenat, que meni cap a una solució que sigui d’interès tant del Regne Unit i també en els interessos dels nostres socis europeus

El govern escocès opina, però,  que això va contra la llei, i denuncia que invocar l’Article 50 implica una “alteració fonamental” en els acords constitucionals i en els drets del poble escocès, el qual va votar majoritàriament en el referèndum romandre a la Unió Europea. En aquests moments el govern escocès aposta per continuar demanat al govern britànic que abandoni l’apel·lació i accepti que el Parlament britànic té dret de determinar si s’activa o no l’Article 50 per iniciar els tràmits de separació i aposta per una solució pactada del Brexit entre els dos governs.

No és fàcil saber fins on arribarà aquest judici al voltant de la norma constitucional que regeix el Brexit, però sí que està clar que si el govern britànic el perd la qüestió del Brexit passarà a discutir-se al Parlament.