El govern lituà adverteix sobre l’amenaça russa al Bàltic

El Govern publica un manual titulat "Guia per la resistència activa"

image_pdfimage_print

En declaracions ahir a la BBC el ministre d’afers exteriors de Lituània Linas Linkevicius, ha advertit que el president rus Vladímir Putin podria posar a prova  l’OTAN en les setmanes precedents a la presa de posessió de la presidència nord-americana per part de Donald Trump, que tindrà lloc el proper 20 de gener. Linkevicius s’ha mostrat especialment preocupat per la sort dels països del Bàltic davant l’amenaça russa, però també pels bombardejos sobre la ciutat siriana d’Alep.

Des que Rússia s’annexionà Crimea fa dos anys, el govern lituà ha expressat la seva preocupació i ha fet diverses crides a l’OTAN perquè s’hi despleguin més tropes al Bàltic.

Aquesta preocupació s’estén a tot el govern. Així, el Ministeri de Defensa de Lituània, en col·laboració amb les Forces Armades de Lituània i la Unió de Fusellers de Lituània, ha difós recentment un manual titulat Guia per la resistència activa que dóna instruccions a la població civil (són tres milions d’habitants) de com defensar-se davant una eventual invasió. És la tercera publicació aquest tipus des de 2014, coincidint amb la la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Els primers dos manuals donaven indicacions sobre la defensa no violenta i eren una guia pràctica sobre comportaments en situacions d’emergència i guerra. En aquesta darrera publicació de 75 pàgines, es toquen aspectes de resistència activa dels ciutadans davant l’agressor, s’introdueixin principis de com prendre part en la defensa armada de l’estat així com altres tipus de resistència que no requereixen l’ús d’armes així com a consells per a la supervivència. Se n’ha fet un tiratge de 30.000 exemplars, està disponible en escoles, instituts, universitats, biblioteques i ajuntaments, i es pot consultar en versió digital. En el manual es pot llegir:

Publicitat

És  molt important que la població civil estigui preparada i vulgui resistir, quan aquests dos elements són forts es creen les condicions per dificultar una invasió militar.

Per contextualitzar la notícia, cal dir que l’enclavament bàltic de Kaliningrad, situat entre Polònia i Lituània, és una base militar russa molt important, amb una forta presència de radars i sistema de defensa i avions anti-míssil, que té com a objectiu  dificultar la presència de les forces de l’OTAN a la zona. Del 2008 ençà s’ha notat un fort increment en la presència de míssils, infanteria naval i artilleria, i darrerament s’hi han afegit dues corbetes armades amb míssils de creuer amb capacitat nuclear.