El Congrés xinès veta dos diputats independentistes de Hong Kong

Manifestació a Hong Kong en protesta per la ingerència de la Xina, 7 de novembre 2016
image_pdfimage_print

El Congrés xinès ha dictamitat per unanimitat vetar dos diputats independentistes del Parlament de Hong Kong. La decisió suposa que els diputats Sixtus “Baggio” Leung i Yau-Wai-Ching no podran ocupar els seus escons, malgrat haver sortit elegits per vot directe popular en les eleccions del 3 de setembre. Es tracta d’una intervenció insòlita en els afers legislatius de l’administració autònomica de Hong Kong, i suposa un intent de frenar l’incipient moviment independentista.

En anticipació al dictàmen milers de ciutadans es van manifestar diumenge per protestar contra les ingerències de Beijing en els assumptes de Hong Kong. Passada la mitjanit, els policies antidisturbis van dispersar els manifestants utilitzant spray de gas pebre i porres, n’arrestà quatre persones i dos policies resultaren ferits. Avui, un cop s’ha sabut la notícia, milers de manifestants han tornat a sortir al carrer per defensar les llibertats de Hong Kong.

La polèmica va començar el proppassat 12 d’octubre durant el jurament al càrrec dels dos membres del partit independentista Youngspiration, que utilitzaren per fer-ho fórmules de menyspreu vers la Xina i desplegant una pancarta on es llegia “Hong Kong no és Xina”. El president del Parlament de Hong Kong no va acceptar aquests juraments i va portar el cas al Tribunal de Hong Kong que havia de dirimir si la legislació els permetia jurar amb una fórmula diferent a l’estàndard.  Va ser en aquest moment què Beijing decidí intervenir en la disputa i saltar-se el Tribunal de Hong Kong. La setmana passada s’anuncià que la Comissió suprema del Congrés xinès prendria la decisió sobre aquest tema.

Publicitat
Els diputats Yau Wai-ching (esquerra) i Sixtus Leunges s'han manifestat junt a milers de manifestants al centre de Hong Kong
Yau Wai-ching (esquerra) i Sixtus Leung entre els milers de manifestants al centre de Hong Kong.

Això ha portat a milers de manifestants a protestar pel fet que Beijing intervingui sobre un assumpte de legislació interna de Hong Kong. Avui s’ha donat a conèixer-se la interpretació de la llei segons la qual aquell diputat que no utilitza la fórmula estàndard legal de jurament o en cas que aquest jurament no es faci de manera  “sincera i solemne” significa que refusa el càrrec. Això implica que Sixtus “Baggio” Leung i Yau-Wai-Ching no podran exercir el seu càrrec de diputats.