Els diputats Yau Wai Ching i Baggio Leung en el Congrés Legislatiu de Hong Kong
image_pdfimage_print

El proppassat 26 d’octubre Sixtus “Baggio” Leung, líder del partit independentista Younspiration (30 anys), i la diputada Yau Wai-ching (25 anys) del mateix partit, van entrar en la sala del Consell Legislatiu de Hong Kong tot i desafiant la prohibició del president del consell. Per fer-ho van comptar amb el suport i l’escorta dels altres quatre diputats independentistes d’altres partits i de molts altres diputats del Partit Demòcrata.

El president del Consell Andrew Leung (sense cap relació amb Baggio Leung), els va prohibir l’entrada perquè en la sessió prèvia no havien jurat els seus càrrecs de manera acceptable, ja que havien desplegat una bandera on es podia llegir “Hong Kong no és Xina”, escrit a la manera japonesa, la qual cosa es va considerar ofensiva, i d’altra banda van jurar el càrrec “per la Nació de Hong Kong” i no pas amb la fórmula reglamentària “per la Regió Administrativa Especial de Hong Kong”. El president espera que el Consell decideixi si li dóna poder perquè aquests diputats tornin a jurar els seus càrrecs; fins que no ho facin no els permetrà l’entrada a la cambra. L’entrada dels dos diputats en el Consell havia generat l’enèrgica protesta dels diputats pro-Beijing i de nombrosos grups pro-Beijing.

Recordem que Hong Kong gaudeix d’un règim legislatiu especial des de 1997, règim que finalitzarà el 2047, any en què es preveu la integració total a la Xina i per tant a les lleis xineses. Per aquest motiu ha emergit un moviment polític que malda per salvaguardar les llibertats de Hong Kong ja sigui mantenint o ampliant l’autonomia o apostant directament per la independència.

Publicitat

Les darreres eleccions al Consell Legislatiu del passat 4 de setembre marcaren una fita amb l’entrada de 6 diputats independentistes d’un total de 70 escons, i l’entrada de nous partits independentistes:

  • Younginspiration, de dreta, creat el 2015, va aconseguir dos escons i 81.422 vots, treballa amb l’objectiu de poder celebrar un referèndum d’autodeterminació el 2020.
  • Demosisto, de centre-esquerra, liderat per Nathan Law, va aconseguir més de 50.000 vots i un escó.
  • Lliga de Justícia Nacional, d’esquerres, fundat el 2011, amb el diputat Eddie Chu Hoi-dick.
  • Democracy Groundwork, creat el 2014, amb la diputada Lau Siu-lai.
  • Passió Cívica, populista, creat el 2012, amb el diputat Cheng Chung-tai.

Les eleccions del 4 de setembre al Consell Legislatiu de Hong Kong va representar un rècord històric de participació amb 2,2 milions de votants, el 58% del cens electoral. Molts candidats obertament independentistes no es van poder presentar a les eleccions, vetats per les autoritats xineses, com ara el líder Chan Ho-tin, del Partit Nacional de Hong Kong, fundat el març de 2016, el primer partit obertament independentista. El moviment sobiranista de Hong Kong (localista en terminologia xinesa) va emergir arran de les manifestacions en defensa de la democràcia l’estiu de 2014.