La Generalitat presenta el recurs contenciós administratiu contra l’Adif pels incompliments d’inversions a Rodalies

image_pdfimage_print

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha presentat aquest divendres el recurs contenciós administratiu contra l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) per denunciar la “inactivitat” d’aquest organisme públic depenent del Ministeri de Foment “en el compliment de les seves obligacions com a administrador de la infraestructura sobre la qual es presten els serveis de Rodalies i Regionals”.

Amb aquest contenciós administratiu, el Govern obre la via judicial per reclamar que l’Adif compleixi els seus compromisos d’inversió i, en concret, els 306 milions del Pla d’inversions pactat l’any 2013, que identificava les mancances de la xarxa i planificava les actuacions per corregir-les i les quantificava en termes econòmics i temporals (2014-2016). Del total d’actuacions acordades, només estan en servei un 4,2%.

Suport del món local

El Govern té el suport de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Ajuntament de Barcelona, que van signar un manifest que s’ha fet arribar a tots els consistoris. Entre altres peticions, en el document s’insta l’Estat a executar les inversions pendents tant al Pla de Rodalies, com a l’acord d’actuacions prioritàries i als altres fòrums de coordinació i seguiment entre la Generalitat i l’Estat.

Publicitat
Publicitat

El document també reclama, a més, que l’Estat cedeixi tota la infraestructura (vies i estacions) a la Generalitat per completar el traspàs de Rodalies, mitjançant la segregació de la xarxa ferroviària d’interès general de manera que des del Govern es pugui assumir la totalitat de les competències sobre el conjunt del sistema ferroviari de Catalunya.

Aquest suport es va explicitar el dimecres passat al Palau de la Generalitat, en un acte conjunt encapçalat pel president Carles Puigdemont per reclamar el traspàs total del servei, al qual van participar els representants de les dues associacions municipalistes; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i més de 300 persones entre alcaldes d’arreu del país i representants del món econòmic, polític, institucional i civil.