El templet de la Rotonda (Fotografia: Núñez i Navarro)
El templet de la Rotonda (Fotografia: Núñez i Navarro)
image_pdfimage_print

Núñez y Navarro celebra aquest dissabte una jornada de portes obertes a l’emblemàtica torre Andreu, La Rotonda, dissenyat per l’arquitecte modernista Adolf Ruiz Casamitjana el 1906, que ha rehabilitat l’equip d’Alfredo Arribas al barri de Sant Gervasi de Barcelona.

La Rotonda té els seus orígens en l’any 1900, quan l’empresari farmacèutic Salvador Andreu i Grau demana permís a l’ajuntament per bastir una caseta a la cantonada del que aleshores eren el Paseo de la Diputación Provincial (passeig de Sant Gervasi) i del carrer de Riego (avinguda del Tibidabo).

Els plànols de l’edifici, qualificat d’habitatges, els signava l’arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana. Es creu, segons els plànols presentats posteriorment a l’any 1906 pel mateix arquitecte, que serà en aquest moment quan ja projectaran realment l’hotel de la Rotonda.

Publicitat

Cap a l’any 1910, La Rotonda ja era un edifici representatiu i luxós en els límits del nou Eixample barceloní i a la falda de la muntanya del Tibidabo. Era la porta del Tibidabo i de la ciutat.

Des d’un punt de vista artístic, en aquest primer període, destaca la decoració marcadament modernista de les façanes, a base de pinacles i mosaics de temàtica lúdica i esportiva. El templet, amb la cúpula intensament decorada a base de mosaics, ceràmiques, flors i escultures zoomorfes, és obra del ceramista Lluís Bru i Salellas, que fou un dels artesans col·laboradors habituals de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

L’any 1918, el seu propietari, Salvador Andreu, demanarà una nova autorització per fer una ampliació de La Rotonda. L’arquitecte responsable d’aquesta segona operació serà Enric Sagnier i Villavecchia.

Malgrat que l’edifici mantindrà la mateixa altura que l’original, és a dir, planta semisoterrani i tres plantes, l’aspecte serà diferent a l’original. La nova decoració no serà d’estil modernista, sinó molt més simple. Es podria dir que aquest annex correspondria, ja, a un estil noucentista.

Durant aquest període ja es té notícia que La Rotonda és l’Hotel Metropolitan. Un ús que allotjarà durant molts anys i que anirà alternant amb el de clínica.

L’any 1999 el Grup Núñez i Navarro compra l’edifici (declarat monument historicoartístic local el 1976). L’any 2010, el Projecte de reforma i ampliació de l’edifici original, contempla destinar-lo a oficines, locals i aparcaments i aposta per la recuperació de l’edifici, rescatant i protegint el volum original i les façanes principals, que aquest cap de setmana s’inaugura.