L’independentisme venecià es manifesta per recordar el frau del referèndum d’annexió al Regne d’Itàlia de 1866

Manifestació independentista Venècia, 22 d'octubre de 2016
image_pdfimage_print

El moviment independentista del Vèneto es va manifestar ahir a Venècia per recordar que el referèndum d’annexió al Regne d’Itàlia celebrat fa 150 anys va ser un frau italià.

El 22 d’octubre de 1866 va tenir lloc un referèndum per ratificar a través del vot popular dels ciutadans del Vèneto, la cessió d’aquesta regió per part de França al Regne d’Itàlia, tal i com s’establia al Tractat de Viena. L’annexió del Vèneto a Itàlia es va produir en acabar l’anomenada Tercera Guerra de la Independència Italiana, nom amb el qual s’anomenen les operacions militars del Regne d’Itàlia contra Àustria l’any 1866 i que tenien com a objectiu incorporar a Itàlia les regions del Vèneto i el Trentino, que eren sota control austríac des de 1815.

El 1999 l’historiador i polític Ettore Beggiato publicà el llibre 1866, La Grande Truffa, un estudi històric que posa en qüestió la legitimitat d’aquesta annexió mitjançant un referèndum popular. El llibre, recentment reeditat i promocionat pel govern de la regió autònoma del Vèneto, ha causat rebombori entre la premsa italiana perquè defensa la tesi que aquell referèndum fou un frau italià: fou realitzat sense control internacional ni garanties democràtiques,  sota ocupació militar italiana, sense vot secret, amb la participació exclusiva dels homes, inclosos els militars italians destinats al front, i tingué el resultat inversemblat d’un 99,99% de vots favorables, amb una participació de 641.758 d’homes sobre una població total de dos milions i mig d’habitants.

Publicitat

Aquest vídeo, titulat   “1866 – La grande truffa italiana”, explica en tres minuts el context històric de l’annexió i les condicions del referèndum.