Itàlia votarà en referèndum la reforma de la Constitució recentralitzadora

La reforma preveu treure competències a les regions autònomes

image_pdfimage_print

Itàlia votarà en referèndum el projecte de reforma de la Constitució el proper 4 de desembre. La data del referèndum, aprovat des del 13 d’abril per la Cambra dels Diputats, fou establerta en el Consell de Ministres presidit per Matteo Renzi,  el proppassat 26 de setembre. La victòria del Sí, representaria, entre d’altres, una recentralització efectiva de les competències que el 2001 foren atorgades parcialment a les regions italianes autònomes, com ara competències sobre energia, infraestructures estratègiques i grans xarxes de transport, ensenyament, finances públiques, fiscalitat, universitats, comerç exterior, municipalitat, medi ambient i béns culturals.

La reforma també planteja l’abolició de la funció legislativa del Senat, que passaria dels actuals 315 escons a 100 i es convertiria en una cambra de representació nacional, i aboliria la competència del Senat per votar mocions de censura sobre el govern. D’aquesta manera la Cambra de Diputats guanyaria pes per sobre del Senat. Regions com ara el Vèneto, Sardenya i el Trentino-Alto Adige (Süd Tirol), que són les més reivindicatives a nivell d’identitat nacional pròpia, han començat campanyes a favor del No en aquest referèndum, que minva considerablement les competències de caire autonòmic aconseguides el 2001.